Overrivning af akillessenen (Akillesseneruptur)

Her kan du læse om behandlingen af en overrevet akillessene. Du får også vejledning i denefterfølgende hjemmetræning.

Behandling

En akillessene er længe om at vokse sammen. Du får ikke gips på foden, men i stedet en speciel støvle, som du skal gå med i 8 uger.

I de 8 uger er det meget vigtigt, at du kun støtter på benet, når du har støvlen på.

Uge 1 og 2

I de første to uger skal du have støvlen på hele tiden - også om natten. Du må gerne støtte på benet, men kun til smertegrænsen. De fleste bruger krykker i begyndelsen.

Der er tre kiler under hælen i støvlen. Når de første to uger er gået, skal du fjerne den nederste (største) af kilerne.

Uge 3 til 6

Du må nu gerne i kortere perioder tage støvlen af. Hvis du tager støvlen af, er det vigtigt, at du ikke støtter på benet og ikke ændrer stillingen i anklen, så der kommer stræk på akillessenen.

Når der er gået fire uger, fjerner du endnu en kile i støvlen. Når der er gået seks uger, fjerner du den sidste kile i støvlen.

Uge 7 og 8

Du må stadig kun støtte på benet, når du har støvlen på.

Efter uge 8

Du skal nu til kontrol på Hofte-, Knæ- og Fodkirurgi, klinik 1. Her fjerner vi støvlen, men de næste to måneder bør du anvende sko med en let hælforhøjelse (f.eks. løbesko).

Din akillessene er vokset sammen, og du skal nu i gang med at træne for at opnå en god bevægelighed i anklen. Senen er dog ikke så stærk som før, du kom til skade, og du skal derfor kende nogle vigtige forholdsregler.

Vi instruerer vi dig i egentræning og forholdsregler, men det er en god idé også at læse vejledningen her, inden du møder i klinikken. På den måde kan du forberede eventuelle spørgsmål til træningen.

Egentræning

Når støvlen er fjernet efter de 8 uger, er det vigtigt, at du masserer din fod og ankel. Hvis dit ben er hævet, er det vigtigt at bearbejde hævelsen:

 • Lig eller sid med benet løftet og vip med foden, når det er muligt.
 • Sid aldrig helt stille med foden i længere tid ad gangen.

Bevægetræning uden belastning på foden

 • Lav cirkelbevægelser begge veje med foden. Sid evt. med foden på et balancebræt imens.
 • Sid med fødderne i gulvet og løft skiftevis hæl og tå.

Styrketræning

 • Sid på gulvet med strakte ben. Med en træningselastik under svangen (midten af foden) vipper du foden op og ned, mens du holder igen i elastikken.
 • Sid på en stol med fodsålerne i gulvet og underarmene på lårene og løft hælen op og ned.
 • Stå med f.eks. et bord at støtte dig til. Kom op på tå på begge fødder med mest vægt på det raske ben. Læg derefter lige meget vægt på begge ben og kom langsomt ned på flad fod igen.

Balancetræning

 • Stå på den skadede fod med den raske fod løftet og armene ned langs kroppen. Luk øjnene.
 • Udfør øvelser på et balancebræt.

Efterhånden kan du udføre øvelserne på den skadede fod alene.

Når du kommer til ambulant kontrol, vurderer vi, om du har behov for genoptræning i kommunalt regi.

Forholdsregler

Du skal undgå aktiviteter, hvor du støtter på benet med hele vægten på forfoden. Pas derfor specielt på, når du går op ad trapper.

Sport

 • Svømning kan du formentlig klare uden problemer.
 • Du kan cykle, men kun med foden midt på pedalen.
 • Du kan løbetræne, når du kan løbe uden at halte, og når du kan stå på tæer på din skadede fod. Dette er formentlig ikke realistisk, før der er gået minimum 3 måneder.

Vi anbefaler, at du holder dig fra sport med hurtige afsæt og hop i 6 måneder. Før du genoptager denne slags aktiviteter, skal senen og muskulaturen være klar til det. Dvs. at muskelfylden skal være ens på begge ben, og du må ikke have smerter.

Smerter og hævelse afgør, hvor meget du må træne. Lyt til din skadede fod!

Redaktør