Lungerne, blodprop i

Læs om blodprop i lungerne.

En illustration af lungerne, hvor det er markeret med en cirkel, hvor blodproppen sidder.

Blodpropper i lungerne opstår ofte som komplikation til veneblodpropper. En veneblodprop er en størkning af blodet i de dybe blodårer (vener) , som fører blodet tilbage til hjertet. Hvis en veneblodprop løsner sig fra det sted, hvor den er dannet (det er oftest i benene), bliver blodproppen ført med blodet til lungerne, enten som en samlet blodprop eller splittet op i flere mindre blodpropper. Blodpropperne kiler sig fast i lungekarrene og kan ikke vandre videre fra lungerne til andre organer.

Har du en veneblodprop i benet, kan dit ben svulme op og blive ømt. Ofte bliver det også mere varmt og rødligt, fordi blodet holdes tilbage i benet. 

Blodpropper i lungerne kan også komme fra en veneblodprop i en arm eller andre steder i kroppen, men det ses langt sjældnere end fra benene.

Symptomer på blodprop i lungerne

Symptomerne afhænger af størrelsen på blodproppen. Det almindeligste symptom er pludseligt vejrtrækningsbesvær. Andre symptomer kan være smertefuld vejrtrækning, trykken for brystet, svimmelhed, hoste, blodigt opspyt fra lungerne eller luftvejene.

Årsag til blodprop i lungerne

Man kender efterhånden en lang række faktorer, der kan øge risikoen for udvikling af lungeblodpropper:

 • Du har ligget i sengen i længere tid
 • Tidligere forekomst af veneblodprop
 • Nedsat bevægelse af benene
 • Lange flyrejser
 • Brug af østrogenholdige P-piller
 • Graviditet og barselsperiode
 • Kræftsygdomme
 • Kronisk infektion eller inflammation
 • Kirurgi i maveregionen
 • Hjertesvigt
 • Svær overvægt

Undersøgelse af blodpropper i lungerne

Vi undersøger dig for blodpropper i lungerne med en røntgenundersøgelse. Inden undersøgelsen får du en indsprøjtning med kontrastvæske i en vene i armen. Det gør os i stand til at se dine lungekar og eventuelle blodpropper i karrene. Blodpropper kan ikke ses på et almindeligt røntgenbillede af lungerne. 

Lungeblodpropper kan også findes ved lungeskintigrafi, hvor man indsprøjter en lille mængde radioaktivt stof i en vene og skanner lungerne. 

Store lungeblodpropper kan medføre en alvorlig belastning af hjertet. Det undersøger vi med en ultralydsundersøgelse af hjertet og blodprøver.

Behandling af blodprop i lungerne

Hvis du har fået en blodprop i lungen, kan vi give dig blodfortyndende medicin direkte i blodåren som drop, som en indsprøjtning under huden eller som tabletter. Medicinen virker blodprop-opløsende. Behandlingen er individuel og afhænger af, hvor stor blodproppen er, og hvordan den påvirker kredsløbet. De fleste starter med at få blodfortyndende medicin i blodåren eller som indsprøjtning under huden. Det gør vi for at forhindre, at der dannes nye blodpropper.

Du vil typisk være indlagt nogle dage, til medicinen har haft effekt og din tilstand er stabil. Efter få dage går du over til at tage tabletter, som du skal tage i minimum 3 måneder efter blodproppen. 

Det er forskelligt, hvor længe behandlingen varer. Det kommer an på, hvad din risiko er for at få blodpropper igen. Det er lægen, der afgør, hvor lang tid din behandling skal vare. 

Efter 3-6 måneder kan blodproppen være væk, eller der kan være rester, som ikke lader sig opløse. I over 95% af tilfældene opløses blodproppen, så din åndenød forsvinder. 

Kirurgisk behandling

Ved livstruende blodpropper i lungerne forsøger lægerne nogle gange at fjerne blodproppen med en operation. Det gør vi typisk, hvis medicinen ikke virker, som den skal, eller hvis du ikke kan tåle medicinen.

Kompressionsstrømper

Hvis dit ben er hævet på grund af blodprop i underbenene, anbefaler vi brug af en knælang kompressionsstrømpe til at forebygge vedvarende hævelse og andre senfølger. Du skal aftale med lægen, hvor længe du skal bruge strømpen. Anbefalingen er normalt 6 måneder. Hvis dit ben bliver ved med at være hævet, kan du via kommunen få tildelt 2 strømper årligt som gratis hjælpemiddel.

Samtidig med den medicinske behandling er det også vigtigt at: 

Ambulant opfølgning

Efter opstart af behandling kan der være behov for opfølgning på Hjertesygdomme, klinik 1 på Herlev Hospital og ellers skal du gå til kontrol hos din egen læge. 

Yderligere information

Ved opstart af ny medicin får du en folder med information om din blodfortyndende behandling. 

Vil du læse mere på internettet om lungeblodpropper, kan vi anbefale følgende hjemmesider: 

Læs om blodprop i lungen på www.min.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/22/

Læs også om blodprop i lungerne på www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/sygdomme/blodpropsygdom/blodprop-i-lungerne-lungeemboli/

Redaktør