Lungehinden, kikkertundersøgelse af

En kikkertundersøgelse kan undersøge hvordan lungen og lungehinderne ser ud, og der bliver taget forskellige prøver.

Kort om undersøgelsen

Du skal have taget en vævsprøve fra hulrummet
mellem dine to lungehinder.

Undersøgelsen foregår på Klinik for Kikkertundersøgelser. Undersøgelsen udføres i to faser, der hver varer ca. 30 minutter. Der vil være lidt ventetid mellem de to faser. Undersøgelsen slutter med, at du får lagt et tyndt rør (dræn) i lungehulen. Du skal derfor regne med at være indlagt på afdelingens sengeafsnit i 2-4 dage efter undersøgelsen.

Du kan forvente at få svar på undersøgelsen efter 7 hverdage.

Forberedelse til undersøgelsen

Er du i behandling med blodfortyndende medicin, skal du holde pause med dette efter aftale med sygeplejersken.

Du må ikke spise i 6 timer før undersøgelsen. Du må drikke vand indtil 2 timer før. Din sædvanlige medicin kan du tage indtil 2 timer før.

Du må ikke ryge i dagene op til undersøgelsen.

Du må ikke bruge neglelak og læbestift på undersøgelsesdagen.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foregår på en særligt indrettet undersøgelsesstue, mens du ligger på siden på en undersøgelsesbriks.

Når undersøgelsen starter, får du en plastikkanyle i hånden eller armen, for at du kan få afslappende medicin.

Indledende fase

For at kunne se lungen og lungehinden, er det nødvendigt at få lungen til at falde sammen. Det gøre vi ved at tømme hulrummet for væske og derefter indføre luft.

Du får lagt en lokalbedøvelse i muskulatur og hud, der hvor prøven skal tages. Det kan presse og spænde i huden. Når lokalbedøvelsen virker, fører lægen en tynd kanyle ind mellem to ribben.

Du får taget et røntgenbillede, for at man kan være sikker på, at næste fase af undersøgelsen kan gennemføres.

Efter første fase af undersøgelsen bliver du kørt til en hvilestue. Sygeplejersken holder øje med dit blodtryk og puls, og om du har det godt.

Mens du venter på anden fase af undersøgelsen, kan du føle lidt smerter og åndenød under vejtrækning, fordi din lunge er faldet sammen.

Du må stadig ikke spise eller drikke. Hvis du har behov for væske, kan du få drop gennem plastikkanylen.

Afsluttende fase

Inden selve kikkertundersøgelsen får du en beroligende pille (Diazepam). Du får også en indsprøjtning med et stof (Atropin), som forhindrer slim- og spytdannelse i lungerne under undersøgelsen.

Selve kikkertundersøgelsen

Kikkertundersøgelsen foregår i lokalbedøvelse. Når lokalbedøvelsen virker, fører lægen en tynd slange med en kikkert ind mellem to ribben på siden af brystkassen. I kikkerten kan lægen se, hvordan lungen og lungehinden ser ud. Der bliver taget forskellige prøver, som bliver undersøgt for celleforandringer og bakterier.

Undersøgelsen slutter med, at du får lagt et rør (dræn) ind i hulrummet. Drænet hjælper med at få lungen på plads igen.

Efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen bliver du kørt til afdelingens sengesafsnit. Personalet holder øje med dit dræn og din vejrtrækning, og om du har det godt.

Du må nu spise og drikke. Vi tilbyder drikkevarer og noget let at spise. 

For at hjælpe lungen til at folde sig ud, bliver drænet tilsluttet et sug i væggen. Du skal blive i sengen de første timer.

Kontrol

Om eftermiddagen får du igen taget et røntgenbillede for at se, om drænet ligger som det skal og om lungen er ved at folde sig ud.

Du kan stå op efter aftale med sygeplejersken.

Smerter

Når lokalbedøvelsen er holdt op med at virke, kan der komme smerter ved drænet.

Du får smertestillende medicin.

Komplikationer

Der kan opstå infektion i forbindelse med drænet, også efter det er fjernet. Dette kan vise sig ved smerter og ømhed ved drænet, eller der hvor det har siddet. Du kan også få feber.

Hvis du får gener som åndenød, feber, smerter eller siven af væske fra drænhullet efter du er udskrevet, skal du kontakte egen læge eller ringe 1813.

Resultat af undersøgelsen

Ca. 7 hverdage efter undersøgelsen skal du til samtale med en læge på afdelingen. Her får du svar på prøverne. Tid og sted aftales med din kontaktsygeplejerske.

Ved samtalen får du mange informationer. Vi anbefaler derfor, at du tager et familiemedlem eller en god ven med. Det er også en god idé at skrive evt. spørgsmål ned hjemmefra.

Redaktør