Lungebetændelse (Pneumoni)

Du kan her læse mere om, hvad lungebetændelse er, samt hvordan lungebetændelse behandles.

Hvad er lungebetændelse?

Lungebetændelse er en betændelsesproces i lungevævet. 

Hvorfor får man lungebetændelse?

Lungebetændelse kan forårsages af en lang række mikroorganismer såsom virus, bakterier, svampe og parasitter. 

De fleste lungebetændelser skyldes bakterier. De mest almindelige bakterier er pneumokokker, stafylokokker, hæmofilus influenzae og streptokokker. 

I nogle tilfælde kan man også få lungebetændelse af virus. Lungebetændelse opstår typisk ved at mikroorganismer fra næsen og svælget breder sig til de nedre luftveje, men man kan også smittes ved at indånde mikroorganismer fra andre, som har lungebetændelse.

Hvilke symptomer er der?

Symptomerne starter sædvanligvis med akut feber, kulderystelser, hjertebanken, smerter ved dyb vejrtrækning og hoste. 

Hosten er i starten tør, men efterhånden hoster man materiale op fra lungerne. Dette er typisk gulligt, blodplettet eller rustfarvet. 

Vejrtrækningen kan være hurtig og overfladisk. Man kan føle, at man mangler luft. Det kan gøre ondt at trække vejret dybt og at hoste. Dette kan være tegn på, at betændelsen har spredt sig til den hinde, der omgiver lungerne. 

Ved betændelse med virus vil der indledningsvist være influenzalignende symptomer. Almentilstanden er dog sjældent særlig påvirket, og forløbet er kortere. 

Hvordan undersøger man for lungebetændelse?

Ved mistanke om lungebetændelse er den vigtigste undersøgelse røntgen af brystkassen. 

Du vil få taget blodprøver de første par dage – vi er i sær interesserede i at følge dine infektionstal. Dit blod vil også blive undersøgt for bakterier (bloddyrkning). Har du hoste med opspyt vil dette også blive undersøgt for bakterier, og du vil også blive podet i svælget. Det kan være nødvendigt at tilbyde dig yderligere undersøgelser, men dette vil du blive informeret om af personalet i afdelingen.

Hvordan behandles lungebetændelse?

Lungebetændelse behandles med antibiotika og eventuelt i drop de første dage. Herefter i tabletform den resterede del af behandlingen. 

Den samlede varighed af behandlingen afhænger af sværhedsgraden af infektionen og i nogle tilfælde også af blodprøvesvarene. Oftest varer behandlingen i 5 - 10 dage. 

Det kan være nødvendigt at understøtte din vejrtrækning med ilttilskud, og med anvendelse af en særlig maske med henblik på at løsne sekretproblemer. 

Hvordan er forløbet?

Bakterierne dør som regel efter et par dages behandling, og din temperatur vil ofte falde til normalt niveau i løbet af 1 – 5 dage. Hosten og trætheden kan vare ved i nogle uger efter endt behandling. 

Gode råd

Det er vigtigt, at du følger behandlingen, og dermed tager antibiotikakuren til den er færdig. Desuden er det godt, at du er oppegående så meget som muligt. 

Redaktør