Loop-recorder (Ambulant), anlæggelse af

Du er blevet anbefalet at få indopereret en Loop-recorder. Dette foretages ved en mindre operation.

Denne information fortæller om dit ophold, samt om de forholdsregler, du skal være opmærksom på både før og efter operationen.

Vigtigt om medicin

Selvom du får blodfortyndende medicin som Marcoumar, Marevan, Pradaxa, Xarelto eller Eliquis, skal du være opmærksom på, at du skal holde pause med medicinen to døgn inden operationen. Du kan læse mere om dette i dit indkaldelsesbrev.

Vær opmærksom på at du ikke skal holde pause med Hjertemagnyl.

På operationsdagen

Du skal tage et bad hjemmefra og fjerne eventuel neglelak. Undlad venligst at smøre huden med lotion.

Inden selve behandlingen, bliver du modtaget af en fra plejepersonalet og en læge, som taler med dig om forløbet. Du vil eventuelt få taget en blodprøve i fingeren, når du kommer.

Mødested

Du skal møde i Pacemakerklinikken på Gentofte Hospital, Gentofte Hospitalsvej 4, 1.sal. Her skal du henvende dig i receptionen, hvor sekretæren vil registrerere, at du er kommet.

Vi gør opmærksom på, at der kan opstå ventetid, da flere patienter møder til til anlæggelse af Loop-recorder samme dag som dig.

Sæt derfor ca. 4-5 timer af til dit besøg.

Selve operationen

Lige inden operationen, bliver du bedt om at skifte bluse/skjorte til en operationsskjorte. Personalet viser dig til rette på et leje på operationsstuen og måler din temperatur i øret.

Huden omkring Loop-recorderen bliver desinficeret med gult Klorhexidin sprit, som godt kan smitte lidt af på tøjet efterfølgende.

Derefter afdækkes området med et sterilt stykke papir. Lægen lægger lokalbedøvelse og når denne virker, indopereres Loop-recorderen.

Normalt bliver Loop-recorderen lagt ind i venstre side midtvejs mellem kravebenet og brystvorten.

Hvis du af kosmetiske grunde har nogle særlige ønsker til placeringen, kan du drøfte det med lægen, der skal operere dig.

Såret syes sammen og der påsættes et plaster. 

Operationen varer ca. 15 minutter.

Efter anlæggelsen

Hvis der har været blødning under operationen, bliver der påsat en speciel forbinding, der skal sidde i ca. 2 timer.

Hvis du har smerter, sørger personalet for, at du får smertestillende medicin. Paracetamol kan almindeligvis tage smerterne.

Du bliver udskrevet ca. ½ time efter anlæggelsen af Loop-recorderen, hvis det hele ser fint ud.

Plasteret over såret skal blive siddende det næste døgn. Herefter kan du selv fjerne det. Du kan tage brusebad uden forholdsregler.

Såret er syet med en tråd, der skal fjernes hos din egen læge efter ca. 10 dage. Du vil få præcis besked om dette, inden du tager hjem.

Personalet vil udlevere en lille aktivator til dig og forklare dig brugen af denne. Du vil også få udleveret en overvågningsboks til hjemmet, som du også får en vejledning i at bruge.

Komplikationer

Det er helt ufarligt at få indopereret en Loop-recorder, og det er meget sjældent, at der opstår komplikationer i forbindelse med operationen.

Eventuelle komplikationer kan være:

  • Blodansamling i form af et blåt mærke ved operationsstedet. Det kræver som regel ingen behandling.
  • Betændelse i såret, som kan behandles med antibiotika.

Vær derfor opmærksom på rødme, hævelse eller ømhed omkring såret og temperaturforhøjelse. Dette kan opstå flere uger efter indgrebet.

Hvis du får mistanke om betændelse, skal du henvende dig til Pacemaker-klinikken. Uden for klinikkens telefontid skal du kontakte egen læge eller 1813.

Forholdsregler efter indgrebet

Umiddelbart efter indgrebet, kan du genoptage almindelig fysisk aktivitet.

Vi råder dig til at vente med større fysiske udfoldelser, der medfører træk i såret, til såret er helet. Det vil typisk tage 1-2 uger.

Du må gerne:

  • Rejse med fly, bil og tog (Vær opmærksom på forsikring ved udlandsrejse).
  • Genoptage fysisk aktivitet
  • Genoptage dykning efter 2 uger (dog max ned til 30 m)
  • Bruge el-værktøj, køkkenudstyr og mikrobølgeovn
  • Bruge elektriske varmetæpper og magnettæpper
  • Bruge fjernbetjening til tv
  • Genoptage dit sexliv

Fjernelse af Loop-recorderen

Loop-recorderen fjernes, når den eventuelle hjerterytmeforstyrrelse, der medførte anlæggelsen, er diagnosticeret eller senest ved endt batterilevetid efter ca. 3 år. I sjældne tilfælde kan der være indikation for at udskifte Looprecorderen med en ny, når batterilevetiden er udløbet.

Naturlig død

En Loop-recorder optager kun hjerterytmen og hindrer ikke naturlig død. Skulle det ske i den periode, du har Loop-recorderen, skal dine pårørende have besked om, at den skal fjernes, når døden er indtrådt.

Redaktør