Kuskefingre med Xiapex, behandling af

Bindevævslidelsen kuskefingre, også kaldet Dupuytrens Kontraktur, kan behandles med enzymbehandlingen Xiapex.

Kuskefingre (Dupuytrens Kontraktur) er en bindevævslidelse i hånden, som giver stramt og fortykket bindevæv, der trækker en eller flere fingre ned mod håndfladen. Her får du information om behandlingen med Xiapex (enzymbehandling

Kuskefingre er en arvelig lidelse, og der er stor forskel på, hvor aggressiv den er. Lidelsen kan ikke kureres, men fingrene kan rettes helt eller delvist ud med behandling.

Lidelsen er sværere at behandle hos yngre patienter og hos patienter med sygdomme,som f.eks. sukkersyge, nedsat lungefunktion (KOL) eller patienter med større tobaks- elleralkoholforbrug.

Hvad er Xiapex?

Behandling med Xiapex er en relativt ny metode, og Xiapex er det første godkendte lægemiddel til at behandle kuskefingre.

Xiapex er et enzym, som lægen sprøjter ind i det kraftige bindevævsbånd, der holder fingrene krumme. Enzymet nedbryder kollagen i bindevævsstrengen, sådan at lægen kan strække fingeren ud. Behandlingen strækker sig over to dage.

Bilkørsel

Du kan ikke selv køre bil i de to dage, behandlingen varer, så det er vigtigt, at du planlægger, hvordan du kommer frem og tilbage til hospitalet. Herefter må du først køre bil og bruge maskiner, når lægen vurderer, at det er sikkert; ofte inden for en uge.

Medicin

Fortæl altid lægen, hvis du tager medicin. Noget medicin kan påvirke behandlingen. Det er vigtigt, at lægen tager stilling til den medicin, du tager, inden du får Xiapex.

Hvis du er i blodfortyndende behandling (f.eks. med Marcoumar eller Marevan), vurderer lægen, om du samtidig kan blive behandlet med Xiapex, eller om du skal holde pause med den blodfortyndende medicin.

Behandlingen

Du møder begge dage til behandling i Skulder-, Albue- og Håndkirurgi, klinik 1, som findes på Gentofte hospitalsvej 17, stuen.

Dag 1

Forberedelse

 • Det er det vigtigt, at du har en bluse på med vidde i ærmet, da du får en stor forbinding på hånden efter indsprøjtningen.
 • Du må ikke bære ringe, ur, neglelak eller kunstige negle denne dag.

Behandlingen

Lægen sprøjter Xiapex ind i den fortykkede bindevævsstreng. Det kan være lidt ubehageligt. Du bliver ikke lokalbedøvet, fordi det kan sløre symptomer, som er vigtige for lægen at registrere under indsprøjtningen.

Efter indsprøjtningen får du en boksehandskelignende forbinding på.

Efter behandlingen

Når du har fået indsprøjtningen, observerer vi dig i op til en halv time for at sikre, at du ikke får en allergisk reaktion af Xiapex. Derefter kan du tage hjem.

Du skal holde hånden i ro og over hjertehøjde for at undgå hævelse.

Det er vigtigt, at du ikke selv forsøger at rette fingeren ud på noget tidspunkt.

Du kan få blå mærker, hævelse og smerter i hånden. Du kan også være øm i armhulen. Hvis du har behov for smertestillende medicin, kan du tage Paracetamol: to tabletter op til fire gange i døgnet.

Dag 2

Behandlingen

Din hånd bliver pakket ud af forbindingen og bliver lokalbedøvet. Når bedøvelsen virker, forsøger lægen at manipulere fingeren, så den kan strækkes ud. Når fingeren bliver strakt, kan huden briste. Hvis det sker, får du en forbinding på.

Lægen vurderer, om du har behov for en skinne til at have på om natten, og om du skal have øvelser, der fremmer bevægeligheden i fingeren.

Efter behandlingen

Din hånd kan være hævet og øm. Det forsvinder normalt i løbet af en uge. Paracetamol (to tabletter op til fire gange i døgnet) kan dække smerten.

Du må ikke løfte tunge ting i 14 dage efter behandlingen.

Almindelige bivirkninger

 • Blødning, smerte, hævelse, ømhed og blå mærker på stedet, hvor du blev stukket
 • Kløe i hånden
 • Smerter i hånd, håndled eller arm
 • Hævede eller forstørrede kirtler på albue eller underarm
 • Hævelse i hånd eller arm
 • I enkelte tilfælde kan strengen briste af sig selv. Dette er ufarligt.

Kontakt straks klinikken, hvis:

 • der er tegn på infektion, f.eks. feber, kulderystelser, øget rødme og hævelse
 • der er tegn på overfølsomhed, f.eks. omfattende rødme, udslæt, hævelse, tæthed i halsen eller vejrtrækningsbesvær
 • du har svært ved at bøje fingeren, efter hævelsen har fortaget sig. Det kan være tegn på seneskade

Hvornår kan jeg bruge min hånd normalt igen?

Du skal hurtigst muligt bruge din hånd, som du plejer, men der går formentlig et par dage, før du kan bruge hånden normalt igen.

Hvis huden er bristet i forbindelse med, at du fik fingeren strakt, går der længere tid, før du kan bruge hånden normalt igen. Vi hjælper dig med at pleje såret, indtil det er helet.

Redaktør