Knogleskørhed - behandling med Alendronat

Man bruger Alendronat til at behandle knogleskørhed (osteporose). Medicinen tilhører en gruppe af lægemidler, der kaldes for bisfosfonater.

Hvilke sygdomme behandles med Alendronat?

Man bruger Alendronat til at behandle knogleskørhed (osteporose). Medicinen tilhører en gruppe af lægemidler, der kaldes for bisfosfonater.

Hvordan virker Alendronat?

Alendronat virker ved at hæmme de celler i din krop, som nedbryder knoglerne. Dermed bliver knoglerne stærkere, og din risiko for at få sammenfald i ryggen og brud på lårben eller andre knogler bliver væsentlig mindre.

Knogleskørhed rammer ofte kvinder efter overgangsalderen, men sygdommen kan også være forårsaget af forskellige medicinske behandlinger, for eksempel behandling med binyrebarkhormon. Alendronat anvendes til behandling af knogleskørhed, uanset årsag.

Behandlingen er effektiv hos både mænd og kvinder.

Hvordan tages Alendronat?

Alendronat tages som en tablet, der indeholder 10 eller 70 mg.

De fleste læger ordinerer tabletten på 70 mg. Tabletten tages én gang om ugen på en fast ugedag. Får du tabletter på 10 mg, skal du tage én tablet dagligt.

Vigtigt, når du tager tabletten:

  • Du skal tage din tablet om morgenen på tom mave sammen med et stort glas vand (ikke te, kaffe, mineralvand eller juice).
  • Du skal synke tabletten hel. Den må ikke tygges eller knuses.
  • Du må ikke lægge dig ned efter, at du har taget tabletten. Du skal være oprejst (sidde, stå eller gå), indtil du har spist dit første måltid. 
  • Der skal gå mindst en halv time fra du har taget din Alendronat til du spiser, drikker eller tager anden medicin.

Det er vigtigt, at du nøje følger instrukserne. På den måde sikrer du, at medicinen virker, og du nedsætter risikoen for at få gener fra spiserøret.

Hvis du får smerter, synkebesvær, eller halsbrand, så stop med at tage medicinen og kontakt din læge eller sygeplejerske.

Har du glemt at tage Alendronat? 

Hvis du glemmer at tage en tablet, så tag den næste morgen. Vend derefter tilbage til at tage tabletten på den ugedag, du oprindeligt valgte.

Har du taget for meget Alendronat?

Du skal kontakte din læge eller Akutklinik, hvis du har taget mere Alendronat end lægen har foreskrevet. Det samme gælder, hvis et barn er kommet til at sluge tabletterne.

Drik straks et helt glas mælk og læg dig IKKE ned.

Overdosering kan give smertefulde sammentrækninger i musklerne og kramper eller gøre dig træt, svag, og udmattet. Du kan også få uro i maven og smertefuld betændelse i det øverste af fordøjelsessystemet.

Hvordan opbevares Alendronat?

Alendronat skal opbevares ved stue-temperatur, dog ikke over 30 o. Vi anbefaler, at du opbevarer Alendronat-tabletterne i den originale emballage, tæt lukket og beskyttet mod fugt og sollys.

Alendronat skal opbevares utilgængeligt for børn.

Bivirkninger

Bivirkninger ses meget sjældent, og langt de fleste tåler Alendronat uden gener. Som med al anden medicin kan der dog være bivirkninger.

De mest almindelige bivirkninger er: Ondt i maven, halsbrand, forstoppelse, diarré og luft i maven, besvær med at synke, sår i spiserøret, sort tjæreagtig afføring og en fornemmelse af at være mæt og oppustet.

Det er også normalt at få hovedpine og smerter i knogler, muskler og led i starten af behandlingen.

Mere sjældne bivirkninger er: Udslæt og rødmen i huden, kløe på huden, kvalme og opkastning.

Meget sjældne bivirkninger er: Allergiske reaktioner, følsomhed over for lys, problemer med synet, smerter i øjnene og mavesår.

Alendronat og anden medicin

Fortæl lægen om anden medicin

Alendronat tåles sædvanligvis godt sammen med anden medicin. Det er dog altid en god idé, at du fortæller din læge, hvis du bruger anden medicin eller har gjort det for nylig. Det gælder også medicin, som du har købt i håndkøb.

Husk at vente mindst 30 minutter før du tager anden medicin, efter du har taget Alendronat. 

Når du er i behandling med Alendronat, anbefaler vi dig at tage et dagligt tilskud af kalk og D-vitamin.

Trafik- og arbejdssikkerhed

Alendronat påvirker ikke din evne til at betjene maskiner og færdes sikkert i trafikken.

Graviditet og amning

Du må ikke tage Alendronat, hvis du er gravid eller ammer.

Yderligere spørgsmål?

Er du i tvivl eller har yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte klinikken. Derudover henviser vi til indlægssedlen i pakken med medicin.

Kontakt

Telefon: 38 67 32 23 Man, tirs og tors: klokken 8:00 - 15:00 Ons: klokken 8:00 - 18:00 fre: klokken 8:00 - 14:00

Redaktør