Kikkertundersøgelse af lungerne og vævsprøve af lungen (Bronkoskopi og perkutan lungebiopsi, i lokalbedøvelse)

Ved en kikkertundersøgelse af lungerne, undersøger vi slimhinden i luftvejene. Vi tager også en vævsprøve fra lungen.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en kikkertundersøgelse af lungerne, hvor vi undersøger slimhinden i dine luftveje. Vi tager også en vævsprøve fra din lunge.

Selve undersøgelsen varer cirka 45 minutter minutter, men du skal sætte hele dagen af. Der går tid med forberedelse til undersøgelsen, og bagefter holder vi øje med dig for at sikre os, at du har det godt, inden du tager hjem. I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at blive indlagt.

Vigtig forberedelse

Hold pause fra blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den op til undersøgelsen, som vi har aftalt med dig til forundersøgelsen. Da fiskeolie virker blodfortyndende, skal du også undgå dette i en uge op til undersøgelsen. Kontakt os, hvis du har spørgsmål.

Tag din øvrige medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din øvrige medicin med et lille glas vand, selvom du faster. Du skal tage medicinen senest 2 timer før undersøgelsen. Hvis du har diabetes, skal du dog vente med at tage din medicin til efter undersøgelsen.

Undgå rygning

Du skal stoppe med at ryge senest 6 timer inden undersøgelsen. Spørg din egen læge, i din kommune eller på hospitalet, hvis du har brug for støtte og vejledning.

Mød fastende

Du skal faste inden undersøgelsen. Det vil sige:

  • 6 timer før din undersøgelse skal du stoppe med at spise. Det gælder også tyggegummi, bolsjer og pastiller.
  • 6 timer før skal du stoppe med at drikke mælkeprodukter og juice med frugtkød. Du må heller ikke drikke mælk i din kaffe eller te.
  • 2 timer før skal du stoppe med at drikke alle former for kold og varm væske. Vi anbefaler, at du som det sidste drikker et glas saft. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed.

Din mavesæk skal være tom for at undgå, at der løber maveindhold op i lungerne, mens du er bedøvet.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Under undersøgelsen sætter vi et måleapparat på en af dine fingre, som måler iltmætningen i dit blod. Derfor skal du fjerne neglelak og kunstige negle inden din undersøgelse. Du skal desuden fjerne al makeup, ur, smykker og piercinger hjemmefra.

På hospitalet

Fortæl os, hvis du har kunstige tænder

Du skal fortælle os, hvis du bruger fx tandprotese eller har stifttænder, så vi kan tage hensyn til det.

Du bliver bedøvet

Du får en sløvende indsprøjtning, inden vi undersøger dig. De fleste falder i søvn. Du bliver også lokalbedøvet i luftvejene.

Undersøgelsen

Når bedøvelsen virker, fører lægen en kikkertslange ned i dit luftrør via næsen eller munden og undersøger luftvejene.

Efter kikkertundersøgelsen gennemlyser vi din lunge med røntgen for at tage en vævsprøve, og du bliver bedøvet i det område, hvor vi tager prøven. Lægen fører en kanyle ind mellem to ribben og tager prøven, som bliver undersøgt for celleforandringer og bakterier. 

Du skal faste efter undersøgelsen

Du skal faste i op til 1 time efter undersøgelse, mens vi holder øje med, hvordan du har det. Du har været bedøvet i svælget og kan derfor risikere at få noget galt i halsen. Vi tilbyder dig lidt at spise og drikke, inden du skal hjem.

Hjemme igen

Forholdsregler efter beroligende medicin

Hvis du har fået beroligende medicin, må du ikke selv køre bil eller betjene maskiner resten af dagen. Det skyldes, at medicinen nedsætter din evne til at reagere hurtigt og kan gøre dig træt. Selvom du føler dig frisk, kan du fortsat være påvirket af medicinen, og det vil fx være strafbart at køre bil.

Svar på undersøgelsen

Du kan forvente at få svar på undersøgelsen inden for cirka 10-14 dage.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Redaktør