Kikkertundersøgelse af lungerne og ultralydsskanning af lymfeknuder i lungerne og via spiserøret (Bronkoskopi, EBUS og EUS)

Information om undersøgelsen, forberedelse og komplikationer ved kikkertundersøgelse.

Kort om undersøgelsen

Du skal have undersøgt slimhinden i dine luftrør og de lymfeknuder, der ligger mellem lungerne tæt på spiserøret og luftrørsgrenene.

Den samlede undersøgelse foregår på Klinik for Kikkertundersøgelser og varer ca. 45-60 minutter. Du skal sætte hele dagen af til undersøgelsen, da der går tid med forberedelse før undersøgelsen, og bagefter kan du være påvirket af den afslappende medicin.

Du kan forvente at få svar på undersøgelsen efter 7 hverdage.

Forberedelse til undersøgelsen

Er du i behandling med blodfortyndende medicin, skal du holde pause med dette efter aftale med sygeplejersken.

Du må ikke spise i 6 timer før undersøgelsen. Du må drikke vand indtil 2 timer før. Din sædvanlige medicin kan du tage indtil 2 timer før.

Husk at fortælle hvis der er særlige forhold vedr. dine tænder, der skal tages hensyn til (f.eks. protese, stifttænder).

Du må ikke ryge i dagene op til undersøgelsen. Du må ikke bruge neglelak og læbestift på undersøgelsesdagen.

Selve undersøgelsen

Undersøgelsen foregår på en særligt indrettet undersøgelsesstue, mens du ligger på en undersøgelsesbriks.

Når undersøgelsen starter, får du afslappende medicin via en plastikkanyle i hånden eller armen.

Du får lokalbedøvende medicin i næse og svælg. Herefter undersøger lægen dine lymfeknuder med en tynd slange med en kikkert og et ultralydshoved. Slangen bliver ført ned i spiserøret.

Når lymfeknuderne ved spiserøret er undersøgt, bliver slangen ført ned i luftrøret via næsen eller munden for at undersøge lymfeknuderne ved luftrørsgrenene.

Det kan være lidt ubehageligt, mens kikkerten passerer svælget, men derudover er undersøgelsen ikke forbundet med smerte.

I kikkerten kan lægen se, hvordan din slimhinde og dine lymfeknuder ser ud. Der bliver taget forskellige prøver, som bliver undersøgt for celleforandringer og bakterier.

Efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen bliver du kørt til en hvilestue. Sygeplejersken holder øje med dit blodtryk og puls, og om du har det godt. Da du har været lokalbedøvet i halsen, må du først spise eller drikke 1 time efter undersøgelsen.

Vi tilbyder drikkevarer og noget let at spise.

Når du skal hjem

Du aftaler med sygeplejersken, hvornår du kan tage hjem. Du må ikke selv køre bil resten af døgnet.

Komplikationer

Der er sjældent alvorlige gener eller komplikationer efter undersøgelsen. Det er normalt at være hæs og hoste lidt. Du kan også hoste lidt blod op. Du kan være øm i hals og svælg, og du kan få spændinger i maven pga. luft.

I yderst sjældne tilfælde kan der i forbindelse med håndtering af kikkerten opstå tandskader, mavesmerter, blodigt opkast og feber.
Endnu sjældnere i forbindelse med EUS kan der opstå hul på spisereøret.

Resultat af undersøgelsen

Ca. 7 hverdage efter undersøgelsen skal du til samtale med en læge på afdelingen. Her får du svar på prøverne. Tid og sted aftales med din kontaktsygeplejerske.

Ved samtalen får du mange informationer. Vi anbefaler derfor, at du tager et familiemedlem eller en god ven med. Det er også en god idé at skrive evt. spørgsmål ned hjemmefra.

Redaktør