Infektion med Clostridium difficile - Vigtig information til dig, der er udskrevet med diarré

Information til når man udskrives efter at have været indlagt med diarré, på grund af infektion med Clostridium difficile.

(Til patienter og pårørende)

Du har fået en infektion med tarmbakterien clostridium difficile, som skal behandles med antibiotika. Du skal derfor tage en række forholdsregler omkring din hygiejne for at undgå  at smitte andre.

SMITTE OG BEHANDLING

Smitte i din afføring

Bakterien Clostridum difficile findes i afføring. Smitten spredes ved at bakterien overføres til andre mennesker via hænderne eller ved andre ting, du rører ved, f.eks. fra toilet, dørhåndtag, tastetur, telefoner, sengetøj. Du skal derfor følge en række forholdsregler omkring din hygiejne i hjemmet, så længe du har diarré. Når du har haft normal afføring i 48 timer, kan du gå tilbage til almindelige hygiejneforhold. 

Behandling med antibiotika

Clostridum difficile skal behandles med antibiotika, som er gratis, og som du får udleveret på hospitalet. Din praktiserende læge formidler kontakten til det nærmeste hospital.

SÅDAN UNDGÅR DU AT SPREDE SMITTE

Vask hænderne omhyggeligt

Du skal vaske dine hænder omhyggeligt med vand og sæbe. Du skal gøre det:

  • Efter toiletbesøg
  • Før du laver mad
  • Før du spiser
  • Når du har rørt ved ting, der har været på gulvet
  • Før du forlader din bolig

Gå hyppigt i bad

Du skal tage bad ofte, gerne en gang om dagen.

Skift håndlæder og tøj

Du skal skifte dit håndklæde hver dag og skifte sengetøj  ca. hver 3. dag. Du skal skifte undertøj hver dag.

Vasketøj

Undertøj, håndklæder og linned skal kogevaskes (80-90 grader). Tøj skal vaskes efter anvisningen på tøjet, men gerne ved 60 grader. Vask ikke dit tøj sammen med andres tøj. Vask en kogevask uden tøj, inden andre bruger vaskemaskinen.

Gør rent hver dag

Der skal gøres rent hver dag på dit toilet og badeværelse med almindelige rengøringsmidler. Du skal også gøre rent de steder, du rører ved mange gange om dagen, f.eks. dørhåndtag, telefon og fjernbetjening.

Når du ikke længere har diarré, skal dit badeforhæng vaskes, og toilet og badeværelse rengøres og derefter desinficeres med klor (bland 1 del klorin med 9 dele vand).

Toiletbesøg

Mens du har diaré, er det en god idé, hvis du kan bruge et bad og toilet alene. Kan det ikke lade sige gøre, er det vigtigt, at der bliver gjort rent inden andre benytter toilettet og badet.

Kommer der spild af afføring uden for toilettet, skal det tørres op med køkkenrulle, og stedet skal vaskes med sæbevand og derefter desinficeres med klor (bland 1 del klorin med 9 dele vand). 

Affald

Du skal ikke tage særlige hensyn, når du håndterer affald.

Køkkenservice

Du skal ikke tage særlige hensyn ved brug af bestik, porcelæn og glas.

Fortæl at du er smittet

Når du skal til undersøgelser og behandlinger, skal du informere stedet om, at du har infektion med Clostridium difficile.

Du skal tage bad, tage rent tøj på og vaske dine hænder, inden du tager hjemmefra.

BESØG I HJEMMET

Du kan godt have gæster

Det er ikke farligt for andre, der bor sammen med dig, eller for gæster at være i dit hjem, men det kan være en god idé at opfordre dine besøgende til at vaske hænder, inden de forlader din bolig. 

Hjemmeplejen

Hvis du får besøg af hjemmeplejen eller lignende, vil de bruge overtrækskittel eller plastikforklæde og handsker, når de udfører rengøring, pleje og behandlingsopgaver.

KONTAKT OG MERE VIDEN

Du er altid velkommen til at spørge de medarbejdere, der kommer i dit hjem, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere.

 

Denne information er udarbejdet efter vejledning fra Statens Serum Institut vedrørende: Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for desinfektion i sundhedssektoren og

Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for rengøring i hospitals - og primærsektoren, herunder dagtilbud og skoler

Redaktør