Immunterapi (tabletform)

Immunterapi kan gives som tabletter, der indeholder allergenet, som er årsagen til den allergiske sygdom.

Hvad er immunterapi?

Immunterapi er et af de behandlingsforløb, vi kan tilbyde imod din allergiske sygdom. Princippet i behandlingen er, at du dagligt får små doser af allergen for langsomt at øge immunsystemets tolerance over for allergenet.

Man kan sige, at kroppen opbygger modstandskraft og du dermed ikke får så kraftige allergisymptomer.

Behandlingen har i mange kliniske undersøgelser vist sig at være effektiv mod visse allergiske sygdomme. Virkningen kommer langsomt, men kan sjældent fjerne alle symptomer.

Immunterapi med tabletter

Behandlingen består af tabletter med det allergen, der er årsagen til dine allergisymptomer. Tabletten indeholder et standardiseret allergenekstrakt fra pollen eller husstøvmide. Hvilket præparat du får, afhænger af, hvilken allergi du har.

Behandlingen skal starte mindst 16 uger før den forventede start på relevant pollensæson. Behandlingen planlægges til 3 år for at opnå langvarig effekt efter behandlingen er afsluttet.

Det er vigtigt, at du under behandlingen kun sætter din dosis af anden allergimedicin ned efter aftale med lægerne på Allergiklinikken.

Undersøgelser før behandling

Inden vi starter behandlingen, skal vi sikre os, at det allergen du skal vaccineres med, er den vigtigste årsag til din sygdom. Ud over undersøgelser som priktest og blodprøver kan vi lave en øjenprovokation for at vurdere dine slimhinders sarthed og en undersøgelse af lungefunktionen.

Efter undersøgelserne vil en læge sammen med dig lægge et program for den videre behandling.

Hvordan foregår behandlingen?

Den første tablet får du på klinikken. Du får en grundig information om forholdsregler under behandlingen og evt. bivirkninger vurderes.

Derefter skal du selv tage tabletten hjemme. Det er vigtigt at tage tabletten året rundt.

Sådan tager du tabletten

  1. Tabletten lægges under tungen og går i opløsning i løbet af nogle sekunder
  2. Man bør undgå at synke i 1 minut efter at have taget tabletten
  3. Mad og drikke skal undgås i 5 minutter
  4. Vask hænder efter tabletindtag

Der skal holdes pause i 7 dage ved indgreb i mundhulen, for at give ro til opheling.

Bivirkninger

Det er kendt, at der i tilslutning til tabletindtagelsen kommer kløe/irritation under tungen, i ører, mundhule og/eller hals. Der kan også komme let hævelse af slimhinderne.

Symptomer kommer typisk i forbindelse med, at du tager tabletten. De varer i ca. 10-20 minutter og plejer at klinge af efter nogle uger. Nogle har behov for at tage antihistamin i starten.

Andre almindelige bivirkninger er lokale irritationssymptomer fra hals, spiserør og mave. Skulle disse bivirkninger opstå kan det vælges at der spyttes ud i stedet for at synke 1 minut efter at have taget tabletten. Sværere allergiske symptomer er meget sjældne.

Det er altid vigtigt at diskutere bivirkninger med lægen og hvis du mod forventning får alvorligere bivirkninger for eksempel besvær med at få luft, problemer med at synke, udslæt, stemmeforandring, svimmelhed eller på anden måde bliver dårlig, skal du stoppe med behandlingen og kontakte lægen.

Kontrol

Der planlægges konsultationer efter henholdsvis 1. pollensæson (birk eller græs) eller efter 1 års behandling (husstøvmide). Kontrollen gentages hvert år i den periode du behandles.

Årskontrollerne skal sikre at behandlingen virker og at eventuelle bivirkninger er små og tolereres.

Du kan kontakte klinikken for yderligere kontrol, hvis du har problemer med behandlingen.

Hvor kan jeg læse mere?

min.medicin.dk

Du får udleveret brochurer når behandlingen starter.

Redaktør