Hjertesygdomme, klinik 2, velkommen til

Beskrivelse af klinikken og praktiske informationer.

Velkommen

Vi vil med denne information byde dig velkommen til Afdelingen for Hjertesygdomme, klinik 2. Her undersøger og behandler vi mennesker, der har et hjerte med nedsat pumpekraft.

I dag har hjertepatienter gode muligheder for at leve et mere normalt liv. Vi ved, at jo mere du ved om dit hjertes tilstand og behandling, jo bedre muligheder har du for at leve et fortsat normalt liv.

Det raske hjerte

Hjertet fungerer som en pumpe, der sørger for, at der kommer blod ud i kroppen og ilt til cellerne. Det er den proces, der giver energi. Det raske hjerte pumper 5-6 liter blod rundt i minuttet, når man hviler sig og mere end 20 liter, når man er aktiv.

Det svage hjerte

Når hjertet bliver svagt, pumper det ikke nok blod rundt i kroppen. Det betyder, at kroppen ikke får den mængde ilt, den har brug for. Når din krop ikke får nok ilt, bliver du træt. Måske hober der sig også væske op i din krop (ødem). Væsken ophober sig typisk i fødder, ben, ankler, mave og lunger. 

Disse faktorer gør, at du kan føle dig træt og forpustet, især når du anstrenger dig. Nogle oplever det endda, når de sidder stille eller ligger ned. 

Hvorfor skal jeg tilknyttes en klinik?

Medicinen, vi tilbyder dig, kan i en periode give dig ubehag som svimmelhed, væskeophobning og åndenød. Det er derfor vigtigt, at vi sammen med dig hele tiden tilpasser og justerer medicinen, så du har færrest mulige gener.

Det tager mellem 3 og 10 uger for dit hjerte og din krop at vænne sig til medicinen. Perioden er forskellig fra menneske til menneske. 

Det er meget vigtigt, at du fortsætter med behandlingen, selvom du måske føler dig svimmel og utilpas eller bliver træt og forpustet i starten.

Hvorfor tage medicin, hvis jeg bliver utilpas?

Flere videnskabelige undersøgelser viser, at symptomerne forsvinder i løbet af få uger, og at hjertet kommer til at pumpe bedre. På sigt kommer du til at føle dig bedre tilpas og kommer til at leve et mere normalt liv. 

Derfor er det meget vigtigt, at du tager din medicin hver dag og gerne i forbindelse med et måltid. 

Hvad kan jeg selv gøre?

  • Husk at tage din medicin
  • Hold øje med din vægt og skriv den ned hver dag 
  • Hold igen med salt 
  • Hold dig i gang

Forløbet i klinikken

I samarbejde med dig forsøger vi at tilrettelægge en behandling, der medvirker til, at du får de bedste betingelser for at leve med din hjertesygdom i hverdagen. 

Det gør vi ved:

  • at du jævnligt kommer til konsultationer med en sygeplejerske og/eller en læge.
  • at regulere din medicin.
  • at undervise og vejlede om din hjertesygdom og din behandling.

Forløbet afsluttes, når behandlingens resultat er tilfredsstillende.

Første besøg

Dit første besøg er en samtale med en sygeplejerske, som lægger en plan for dit forløb. Første besøg varer 45 minutter. Ved behov vil der være mulighed for, at en læge deltager i samtalen.

Vi tilstræber, at det er den samme sygeplejerske, du møder til de næste konsultationer. Eventuelle samtaler med en læge, tilrettelægger vi efter behov.

Da der kan være ventetid, er det god idé at tage læsestof eller anden underholdning med.

Medicin

Medbring den medicin, du tager, og meget gerne en medicinliste. Hvis vi vurderer, at du har brug for anden medicin, udleverer vi recept og ny medicinliste.

Blodprøver og ekg

Vi giver dig besked, hvis du skal have taget blodprøver og elektrokardiogram (ekg) i forbindelse med dit besøg i klinikken.

Transport

Hvis du på grund af dit helbred ikke selv kan komme frem og tilbage til klinikken, skal du selv ringe til kørselskontoret og bestille transport. Kørselskontoret kan kontaktes på tlf. 38 69 70 20, hverdage kl. 8-16.

Læs mere

Du kan læse mere om hjerteinsufficiens på www.hjerteforeningen.dk

Klinikkens åbningstid

Klinikken er en del af Afdelingen for Hjertesygdommes klinik på Gentofte Hospital og har åbent på hverdage fra kl. 08.00 - 15.30.

Telefontid

Sygeplejersken har telefontid alle hverdage fra kl. 8-9 på telefon 38 67 72 30, dog onsdage kl. 9-10.

Redaktør