Forstoppelse - gode råd

Meget smertestillende medicin kan medføre forstoppelse. Forstoppelse kan behandles.

Kort om forstoppelse

En del smertestillende medicin kan give forstoppelse. Forstoppelse er kendetegnet ved, at du har en eller flere af følgende symptomer:

  • hård afføring, som kommer sjældnere end normalt
  • mindre afføring end normalt
  • tynd diarré med små hårde knolde i
  • træg afføring.

Forstoppelsen kan give almen utilpashed, mavesmerter, oppustethed, uro i kroppen, hæmorider, søvnbesvær, nedsat appetit, kvalme og eventuelt opkastning og skal derfor behandles. Som regel vil du have brug for et afføringsmiddel.

Vær opmærksom, hvis du bruger en af disse medicintyper

Det er ofte Morfin og morfinlignende medicin, der giver forstoppelse. Morfin- og morfinlignende medicin kan fx være: Cotalgin, Malfin, Morfin, Duogetic, Fentanyl, Metadon, Oxycodon, Oxycontin, Oxynorm, Temgesic, Palexia, Nobligan, Dolol, Tramadol, Kodein. Hvis din forstoppelse skyldes brug af disse midler, vil din mave begynde at fungere normalt igen, når du trapper ned eller ud af Morfinen, og du kan dermed også trappe ud af afføringsmidlerne. 

Afføringsmidler

Tal med os, hvis du har forstoppelse

Tal med os om det, hvis du har problemer med forstoppelse, så vi kan rådgive dig om, hvilke afføringsmidler du kan tage. Afføringsmidlerne bør tages fast, så længe du tager Morfin eller morfinlignende medicin, så du får stabil afføring. Afføringsmidlerne kan alle fås i håndkøb på apoteket.

Tag midlerne ved sengetid

Vi anbefaler, at du tager afføringsmidlerne som én dosis før sengetid. Virkningen indtræder næste morgen eller formiddag, da afføringsmidler er cirka 10 timer om at virke. På den måde virker afføringsmidlerne sammen med den naturlige afføringsrytme, som for de fleste mennesker er at gå på toilettet om morgenen.

To grupper af afføringsmidler

Du skal vælge afføringsmiddel efter, hvor ofte du har afføring, og hvor hård afføringen er. Det kan være nødvendigt med afføringsmidler fra både gruppe 1 og 2, men vi anbefaler, at du ikke bruger to forskellige afføringsmidler fra samme gruppe, da de virker på samme måde.

Gruppe 1: Du har normal trang og hyppighed, men afføringen er hård

Hvis din trang til at komme af med afføring er lige så hyppig som før, men afføringen er hård og svær at komme af med, skal du bruge et afføringsmiddel, der blødgør afføringen. Det kan fx være Magnesia, Laktolose eller Movicol/Gangiden.

Gruppe 2: Der er længere mellem din trang, og afføringen er hård

Hvis du har sjældnere trang til at komme af med afføring end før, og afføringen er hård og svær at komme af med, skal du bruge et afføringsmiddel, der virker på tarmbevægelserne. På den måde kommer afføringen gennem tarmen i normal hastighed. Det kan fx være Dulcolax, Toilax eller Laxoberaldråber.

Midler ved diarré på grund af kraftig forstoppelse

Hvis du har diarré, der er tynd som vand og blandet med små, hårde knolde af afføring, er det tegn på massiv forstoppelse. Det er nødvendigt med en kraftig udtømningskur fx med produktet Movicol. Kontakt Tværfagligt Smertecenter, så vi kan rådgive dig.

Midler ved kraftig endetarmsforstoppelse

Hvis der sidder en hård afføringsknold i endetarmen, som du ikke kan komme af med, kan du have brug for et lavement. Et lavement er et afføringsmiddel på en tube, som du fører op i endetarmen. Produkterne kan fx hedde Microlax, Glyoktyl eller Klyx. Kontakt Tværfagligt Smertecenter, før du går i gang med behandlingen, så vi kan rådgive dig.

Midler ved let forstoppelse

Ved let forstoppelse kan du bruge midler, som både påvirker afføringens konsistens, og hvor længe den er om at passere tarmen. Midlerne virker ved at holde på væsken i tarmene, så tarmen får noget at arbejde med. På den måde kan du tømme tarmen bedre, så du undgår flere små daglige afføringer og får mere stabil afføring. Produkterne kan være med klid, hørfrø eller loppefrøskaller.

Smørende midler ved let forstoppelse

Ved let forstoppelse kan du have brug for midler, som smører tarmen og dermed sørger for, at afføringen glider lettere igennem. Det kan fx være Paraffinolie.

Mulige bivirkninger ved afføringsmidler

Afføringsmidlerne kan give bivirkninger. Særligt afføringsmidlerne i gruppe 2 kan give mavekneb og luft i maven. Bivirkningerne aftager, når der er kommet gang i maven igen.

Få medicintilskud

Hvis du er i fast behandling med en smertestillende medicin, som er årsag til forstoppelse, kan du få tilskud til afføringsmidler. Tal med os eller din egen læge om, hvordan du søger tilskud.

Sådan kan du forebygge forstoppelse

Gå på toilettet, når du har brug for det

Du bør ikke holde dig, når du har brug for at komme på toilettet. Undertrykker du trangen til afføring, kan du forstyrre rytmen i din tarm. Sæt gerne tid af til et toiletbesøg, når du har spist, da det ofte stimulerer trangen til afføring. Giv dig god tid, når du er på toilettet, og sid gerne med benene på en skammel og kroppen lænet forover. Det kan hjælpe dig til at tømme tarmen.

Illustration af person på toilettet

Spis mad med mange kostfibre

Kostfibre har en positiv virkning på bevægelserne i dine tarme. De kostfibre, som er gode mod forstoppelse, finder du fx i gryn, rå grøntsager og frisk frugt.

Drik rigeligt med væske

Væske er med til at gøre din afføring blød og lettere at komme af med. Drik mindst 1½ liter væske om dagen. Kaffe og te tæller også som væske, men du bør ikke kun drikke dette.

Hold dig i gang

Når du bevæger dig, er du med til at holde tarmene i gang. Bevæg dig hver dag og variér gerne, hvordan du bevæger dig. Kombinér fx gåture med cykling, gymnastik eller svømning.

Få mere viden

Redaktør