Efter indlæggelse på Intensiv

Træthed, hukommelsesbesvær og påvirket smags- og lugtesans er blandt de typiske reaktioner efter en indlæggelse på en intensiv afdeling.

Her kan du læse om de typiske reaktioner, som du kan opleve efter indlæggelse på en intensiv afdeling. Vi beskriver nogle af de problemer, der hyppigst  forekommer, og giver et par forslag til, hvordan du kan komme videre.

Tiden efter 

Det er meget forskelligt, hvordan man har det efter en indlæggelse på en intensiv afdeling. En del mennesker får både fysiske og psykiske reaktioner, mens andre kun oplever ganske få eller ingen problemer. Husk, at det er vigtigt at være tålmodig og erkende, at det kan tage måneder at komme sig efter svær sygdom.

En del har svært ved at forstå, hvor syge de har været og stiller krav til sig selv, som ikke er mulige at indfri, netop fordi de har været alvorligt syge. Det er en god idé at tale med andre om dette. Det kan skabe større forståelse for  sygdommen og hjælpe både omgivelserne og dig selv til at have realistiske forventninger.

Hukommelse

Det er meget almindeligt, at man kun husker ganske lidt fra selve indlæggelsen. Dette kan skyldes medicin, stress eller selve sygdommen.

En del oplever disse hukommelsessvigt som meget ubehagelige. Hyppigt er det, der huskes fra indlæggelsen på Intensiv, uvirkeligt, og det kan være svært at skille de uvirkelige minder fra det, som virkelig skete.

Det kan være en stor hjælp at tale med nærmeste pårørende om det, der virkelig skete.

Hvis pårørende har skrevet en dagbog, kan den være et godt redskab til at få udfyldt de tomme huller i hukommelsen.

Træthed

Mange føler sig også vældigt trætte i tiden efter indlæggelsen. Det er ikke usædvanligt at føle sig udmattet og initiativløs, selv måneder efter. Det kan være svært at overkomme små og almindelige opgaver. Der kan opstå vrede og frustration over ikke at have samme kræfter og overskud, som før man blev syg.

Forsigtig fysisk aktivitet og træning, f.eks. små gåture, kan være en god begyndelse på at genvinde både energi og muskelkraft.

Koncentration, søvn og humør

Nogle føler sig forvirrede og ukoncentrerede i tiden efter indlæggelsen. Det kan være svært at forstå en information, holde rede på, hvilken dag det er, eller huske ting, der skal gøres.
Det kan også være svært at koncentrere sig længere tid af gangen. Nogle føler sig urolige og nervøse, og har svært ved at slappe af. 

Det er også almindeligt med et ændret søvnmønster, specielt i den første tid. Der kan forekomme underlige drømme, ofte mareridt, som kan være 
tilbagevendende, selv efter lang tid.

Det er ikke ualmindeligt at opleve angst for at blive syg igen, og at have humørsvingninger og let til gråd. Nedtrykthed rammer mange, uden at 
der kan findes en konkret forklaring.

Forvirring, søvnbesvær, nedtrykthed og andre følelsesmæssige gener plejer at aftage spontant efter nogen tid.

Smags- og lugtesans

Ændret smags- og lugtesans kan forekomme. Hvis mad dufter og smager anderledes end tidligere, kan det påvirke appetitten og lysten til mad. Mange taber sig derfor i vægt i månederne efter udskrivelsen.
Lugt- og smagsændringer og appetitløshed plejer at aftage efter en tid. Men hvis problemerne fortsætter, kan egen læge henvise til en diætist, som 
kan råde og vejlede omkring kosten.

Hæshed

Hæshed er en almindelig gene, stemmen kan være svag og skrøbelig. Hæshed plejer at forsvinde igen af sig selv. I de enkelte tilfælde, hvor hæsheden ikke forsvinder, kan egen læge henvise til en øre/næse/halslæge.

Hud og hår

Nogle oplever også at tabe håret, eller at huden er ekstra følsom. Hud og hårgener går gerne i sig selv i takt med at der spises normale måltider.

Medicin

Kontakt egen læge, hvis der er medicinske problemer, du undrer dig over.

Opfølgning

Cirka 3 måneder efter udskrivelsen bliver du kontaktet telefonisk med tilbud om at aftale en samtale med 2 sygeplejersker fra Intensiv. Hvis du ønsker det, er dine nærmeste pårørende meget velkomne til at deltage i samtalen.

Har du brug for en samtale tidligere, er du velkommen til at kontakte afdelingen for at aftale en tid. Det at tale oplevelserne igennem og få forståelse for, hvad der skete mens du var indlagt, tror vi kan være en hjælp til at bearbejde  følgerne af en indlæggelse på Intensiv.

Organisationer, der også hjælper:
 

Astma & Allergiforbundet
www.astma-allergi.dk
tlf. 43 43 42 99

Anonyme alkoholikere
www.dkaa.dk
tlf. 70 10 12 24

Center for rygeafvænning
www.stoplinien.dk
tlf. 80 31 31 31

Depressionslinien
www.depressionsforeningen.dk
tlf. 33 12 47 74

Hjerteforeningen
www.hjerteforeningen.dk
tlf. 33 93 17 88

Hjerneskadeforeningen
www.hjerneskadeforeningen.dk
tlf. 43 43 24 33

KOL- Danmarks Lungeforening
www.lunge.dk
tlf. 38 74 55 44

Kræftens Bekæmpelse
www.cancer.dk
tlf. 80 30 10 30

Livslinien
www.livslinien.dk
tlf. 70 20 12 01

Børn, Unge og Sorg
www.bornungesorg.dk
tlf. 70 20 99 03

Redaktør