Efter behandling med ablation

Information om hvilke forholdsregler der skal følges efter behandling med ablation.

Denne information henvender sig til dig, der har fået behandlet din hjerterytmeforstyrrelse med ablation.

Efter udskrivelsen

Plasteret i lysken skal du beholde på i 24 timer. Plasteret er vandtæt, dvs. du kan tage brusebad med det på.

Du må ikke køre bil den første uge efter udskrivelsen.

Vi orienterer din egen læge og dit hjemsygehus om behandlingen.

Kontrol

Du bliver indkaldt til kontrol ca. 3 måneder og 12 måneder efter ablationen.

Kontrollen kan også foregå som en telefonsamtale med en læge eller sygeplejerske.

Vær opmærksom på

Du må ikke køre bil den første uge efter ablationen. For at forebygge problemer med lysken, skal du i den første uge efter behandlingen undgå tunge løft, fysisk arbejde, og du skal være forsigtig, hvis du går på trapper.

Ved behandlingen og i dagene efter kan der komme et blåt mærke i lysken. Det kan trække helt ned til knæet. Det er normalt og forsvinder af sig selv.

Lysken kan være øm, men den må ikke være hård. Hvis der pludselig kommer en bule i lysken, eller du får ondt, skal du ringe 1813. Er du i tvivl, kan du ringe til den visiterende sygeplejerske på tlf. 38 67 41 22.

Blodfortyndende behandling

Hvis du ikke er i blodfortyndende behandling, skal du være i Magnyl-behandling i en måned efter ablationen. Du starter dagen efter behandlingen om morgenen.

Får du stærkere blodfortyndende medicin, skal du fortsætte behandling og kontrol, som du gjorde inden ablationen.

Hvis der er lagt plan for, hvornår du må stoppe den blodfortyndende behandling, følger du planen. Ellers aftaler du det med personalet, når du kommer til kontrol.

Atrieflimren eller atrieflagren

Har du fået ablation for atrieflimren eller –flagren, kan du få anfald af atrieflimren eller -flagren i op til 3 måneder efter behandlingen. Det betyder ikke nødvendigvis, at behandlingen er mislykket.

Hvis du mærker et anfald, der ikke går over af sig selv, skal du ringe 1813 med henblik på indlæggelse og behandling på dit hjemsygehus. Behandlingen skal ske indenfor 24 timer og vil oftest være stødbehandling, som du skal være fastende til.

Får du flere anfald, kan det blive aktuelt med medicin, der stabiliserer hjerterytmen. Får du allerede medicin, kan den evt. intensiveres.

Motion

Du må meget gerne dyrke motion, når der er gået ca. en uge efter ablationen.

Motion gavner dit helbred og dit almene velbefindende. Motion beskytter desuden mod andre sygdomme, og det kan påvirke humøret positivt.

Redaktør