Blodåre i tindingen - undersøgelse af

En vævsprøve af blodåren i tindingen er et mindre indgreb/en operation, hvor der fjernes et lille stykke af blodåren (blodåren hedder arterie temporalis).

Du skal have foretaget en vævsprøve af blodåren i tindingen. Her kan du læse om, hvordan undersøgelsen foregår, og hvad du skal være særligt opmærksom på i tiden efter.

Hvad er en vævsprøve af blodåren?

En vævsprøve af blodåren i tindingen er et mindre indgreb/en operation, hvor der fjernes et lille stykke af blodåren (blodåren hedder arterie temporalis). Det fjernede stykke kan herefter undersøges i et mikroskop.

Du kommer ikke til at mangle dette stykke blodåre, da blodet blot løber andre veje.

Hvorfor tages prøven?

Blodåren i tindingen kan nogle gange blive betændt, hvilket ses ved sygdommen kæmpecelle arteritis (også kaldet arteritis temporalis). Sygdommen er karakteriseret ved hovedpine, synsforstyrrelser og tyggesmerter. 

Hvis sygdommen ikke behandles hurtigt, kan du risikere varige skader på synet, idet en betændt blodåre kan hæmme blodforsyningen til dit øje.

Hvis din læge er sikker på diagnosen, startes behandlingen med det samme. Er der derimod tvivl om, hvad du fejler, kan den endelige diagnose stilles ved at foretage denne prøve.

Hvordan forgår selve undersøgelsen?

Først vælger lægen, hvilken blodåre, der skal tages en prøve fra. Det er den, der virker mest betændt (dvs mest øm og hævet). Det kan evt. være nødvendigt at ultralydsskanne tindingerne for at afgøre, hvor prøven skal tages. 

Du bliver barberet ganske lidt på det område, hvorfra prøven skal tages. Herefter får du en indsprøjtning i området med lokalbedøvelse. 

Når bedøvelsen virker, laver lægen et lille snit i huden på cirka 2 cm. Der sættes en klemme på blodåren på hver side af det stykke, der skal fjernes. Herefter tages et stykke på 1-2 cm af blodåren ud. De to ender af åren sys/bindes sammen (så de ikke bløder), klemmerne fjernes igen og huden syes sammen igen med 4-5 sting. Til sidst sættes et plaster på.

Du kommer hjem umiddelbart efter, at undersøgelsen er færdig.

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

I alt varer undersøgelsen cirka 45-60 minutter.

Gør det ondt?

Indsprøjtningen med lokalbedøvelse kan kortvarigt svie og gøre lidt ondt, som du måske kender det fra bedøvelser hos tandlægen. Under selve undersøgelsen vil du kunne mærke berøring i tindingeregionen, men det gør ikke ondt. 

Inden undersøgelsen - Medicin? 

Hvis du tager blodfortyndende medicin, kan det være nødvendigt at holde pause i dagene op til undersøgelsen. Tal med din læge om dette.

Efter undersøgelsen - Hvordan skal jeg forholde mig?

Når lokalbedøvelsen begynder at aftage efter nogle timer, er det almindeligt at få smerter i såret. Du kan eventuelt tage smertestillende medicin som f.eks. tbl. Pinex, hvis du har behov for det. 

Det første døgn skal du lade plasteret blive på, og der må ikke komme vand på såret. Efter et døgn må du fjerne plastret og tage bad. 

Kontrol og fjernelse af tråde

Efter en uges tid kommer du til kontrol i klinikken. Du vil her få svar på undersøgelsen og få fjernet dine tråde. 

Er der risiko ved undersøgelsen?

Komplikationer er meget sjældne, og oftest ganske ufarlige. I meget sjældne tilfælde er der set lammelse af ansigtsmuskulaturen. 

Hvis dit sår begynder at bløde, skal du presse et stykke rent plaster eller gaze op mod såret.

Hvad gør jeg, hvis jeg får det dårligt?

Hvis du oplever stærke smerter, varme eller rødme omkring såret, bør du søge lægehjælp, da det kan være tegn på infektion. 

Yderligere spørgsmål

Ved yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte klinikken.

Redaktør