Balanceorganet i det indre øre, en undersøgelse af (udvidet vestibulær undersøgelse)

Information om undersøgelse af balanceorganet i det indre øre.

Hvad er en udvidet vestibulær undersøgelse?

Det er en undersøgelse af balanceorganet i det indre øre.

Hvor foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foregår i Ældresygdomme, Svimmelhed og Fald, klinik 1.

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Undersøgelsen vil tage ca. en time.

Hvad undersøger vi?

Formålet med undersøgelsen er at vurdere, hvordan dit ligevægts/balanceorgan fungerer.

Vigtig forberedelse

• Du må ikke have mascara eller anden makeup på øjnene
  • Der må ikke være voks i ørerne

Du skal derfor enten tjekkes for, om der er ørevoks her på klinikken eller hos din egen læge.

Hvis du har ørevoks, skal den fjernes inden undersøgelsen enten hos din praktiserende læge eller hos en øre-næse-halslæge. Øregangen skal være helt ren, så trommehinden kan ses tydeligt.

Ellers kan undersøgelsen, hvor vi puster luft ind på trommehinden, ikke gennemføres. Lad evt. den læge eller sygeplejerske, der skal fjerne ørevoksen, se dette papir.

Du skal tage din medicin som vanligt.

Du må ikke indtage store mængder alkohol på dagen eller dagen før undersøgelsen.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foretages af en læge og en sygeplejerske. Vi bruger 1 eller 2 briller, der er forbundet med en computer, og som har kamera, der registrerer dine øjenbevægelser.

Da vi ikke kan undersøge dit ligevægtsorgan direkte - det sidder i i knoglen bag ørene - undersøger vi reflekserne i form af øjenbevægelser, der udløses af ligevægtsorganet.

Undersøgelsen foregår både i siddende stilling på en stol og i liggende stilling på en briks – du bliver instrueret grundigt undervejs.

Er det ubehageligt?

Brillerne kan stramme noget over næsen, men vi sørger altid for, at det er mindst muligt ubehageligt for dig.

Du kan blive svimmel af hovedbevægelserne, stillingsændringerne og når vi til sidst udfordrer dit ligevægtsorgan ved at blæse varm og kold luft ind i øregangene. Svimmelheden forsvinder som regel hurtigt efter undersøgelsen.

Hvornår får du svar på undersøgelsen?

Du får svar på undersøgelsen med det samme af den læge, der har foretaget undersøgelsen.

Afbud

Du kan melde afbud på telefon 38 67 73 90 mellem kl. 8.00-15.00. Vi vil bede dig gøre det i god tid - hvis det kan lade sig gøre - så vi kan give tiden til en anden patient.