Arbejds-EKG

Om EKG-undersøgelse af hjertets funktion.

Hvad er et arbejds-EKG?

EKG står for ElektroKardioGram og er en udskrift af hjerterytmen. Et arbejds-EKG er en undersøgelse af, hvordan hjertet fungerer under fysisk anstrengelse.

Formålet med undersøgelsen

Ved fysisk anstrengelse øges hjertets pumpearbejde, hvorfor hjertets behov for ilt og næringsstoffer stiger. Ved at optage et EKG og måle blodtryk under anstrengelse, kan man se, hvordan hjertet pumper, om hjertet får ilt nok, om hjerterytmen er stabil samt få en fornemmelse af, hvilken grad af fysisk anstrengelse, du kan klare.

Arbejds-EKG’et udføres på en kondicykel. Det er en sygeplejerske og en læge, der står for undersøgelsen. Hvis undersøgelsen er en opfølgning efter indlæggelse, varetages den af en sygeplejerske.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du får sat EKG elektroder (klistermærkater) på brystkassen og ryggen som ved en normal EKG optagelse. Elektroderne bliver koblet til en computer, der registrerer din hjerterytme.

En blodtryksmanchet placeres på overarmen, og der lægges eventuelt en tynd plastikkanyle (pvk) i en blodåre i hånden eller på underarmen.

Vi måler blodtryk og optager EKG under hele arbejds-EKG'et.

Undersøgelsen foregår, mens du cykler. Du starter med en lav belastning, som gradvist øges, indtil du er belastet til maksimum af din fysiske ydeevne. Det er vigtigt, at du er udholdende. Undersøgelsen slutter med en hvileperiode, indtil din puls og dit blodtryk er faldet til ro igen.

Påklædning

Det er en god idé at medbringe et par sko, som sidder godt fast samt et par bukser, der er behagelige at bevæge sig i, da du vil komme til at anstrenge dig. 

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Til undersøgelsen og den efterfølgende samtale skal du beregne ca. 1 time. Selve arbejds-EKG’et og hvileperioden varer ca. 30-45 minutter. Der er mulighed for at tage et bad efter undersøgelsen.

Medicin

Med mindre du har fået besked om andet, skal du tage din sædvanlige medicin.

Rygning

Du bør ikke ryge i timerne før testen.

Risiko ved undersøgelsen

Der er en meget lille risiko for komplikationer (1 promille). Du kan få en meget hurtig hjerterytme, der kan behandles med medicin direkte i blodåren eller eventuelt et elektrisk stød under fuld bedøvelse.

Pårørende

Det er ikke hensigtsmæssigt, at pårørende er til stede under selve testen, da det kan påvirke din koncentration og dermed påvirke selve resultatet af undersøgelsen. Pårørende er dog meget velkomne til at deltage ved lægesamtalen før og efter testen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar på undersøgelsen enten lige efter eller ved en samtale med en læge en anden dag.

Redaktør