Anlæggelse af permanent stent i urinleder

Vi kan lægge en permanent stent, der hjælper med at holde urinlederne åbne.

Dine nyrer producerer urin, som gennem urinledere passerer ned i blæren. Hvis den ene eller begge urinledere er aflukket på grund af kronisk forsnævring, kan du få lagt en indvendig stent (rør), så urinen kan passere. Stenten lægges kun i det stykke i din urinleder, som er forsnævret, i modsætning til JJ-kateter som går ind i blæren. Stenten erstatter JJ-kateter, men skal ikke skiftes rutinemæssigt. Stenten skal kun fjernes/skiftes ved manglende funktion, som kan skyldes tilstopning, eller at stenten flytter sig. Dette forekommer hos ca. halvdelen efter ½ år til flere år. Stenten anlægges under en operation. 

Der findes to typer stent; Memokath og Allium. De to typer stents har lidt forskellig udformning, men udvider sig begge efter indsættelse. De indeholder en speciel metal-legering (ikke nikkel), og giver ikke udslag ved metaldetektor i lufthavn, og MR-skanning kan udføres.

Ofte er det først under operationen for anlæggelse af stent, at vi kan vurdere, om forsnævringen er egnet til permanent stent. 

Operationen

Du vil som regel have fået anlagt et JJ-kateter forud for operationen. Under operationen vil du få fjernet JJ-kateteret og ved hjælp af røntgengennemlysning og kikkertundersøgelse af urinleder vurderer vi, om forsnævringen er egnet til permanent stent. Hvis forsnævringen ikke er egnet, lægges der et nyt JJ-kateter igen. Hvis forsnævringen er egnet, foretages en ballonudvidelse af forsnævringen, inden vi placerer den permanente stent. Hvilken type stent, diameter og længde vurderes individuelt.

Operationen foregår i fuld bedøvelse. 

Din forberedelse til operationen

Er du i behandling med blodfortyndende medicin, vil du få besked af os, hvis du skal holde pause med dette inden operationen.

Det er vigtigt, at din krop er i god form, når du skal opereres. Du skal spise sundt, varieret og sørge for at være i god fysisk form.

Du bør være forsigtig med alkohol inden operationen og følge Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser. Det er også en god ide at stoppe med at ryge.

Du skal ved operationsforberedelse:

  • have taget blodprøver og evt. hjertediagram (EKG)
  • aflevere en urinprøve til undersøgelse for evt. bakterier
  • tale med en sygeplejerske
  • undersøges af en læge
  • Eventuelt tale med en narkoselæge om bedøvelsen

Faste

Du skal faste før operationen. For at mindske risikoen for opkastning under bedøvelsen er det vigtigt, at mavesækken er tom.

Du skal faste 6 timer før operationen, det vil sige, at du ikke må spise fast føde eller spise/drikke mælkeprodukter i 6 timer inden bedøvelsen.

Du må drikke klare væsker indtil kl. 6 om morgenen før operationen, og du kan med fordel drikke 1-2 glas saft. Af hensyn til afviklingen af det planlagte operationsprogram er det praktisk således, at du skal faste fra kl. 02.00, og tørste fra kl. 06.00 medmindre personalet giver dig anden besked.

Operationsdagen

Inden du køres til operation, skal du:

  • have været i brusebad hjemmefra
  • tage rent tøj på, der består af strømper, underbukser og en hospitalsskjorte
  • tage ur og andre smykker af samt fjerne evt. make-up og neglelak
  • have identifikationsarmbånd på

Du skal fjerne evt. kontaktlinser, men må gerne beholde evt. briller, høreapparat og tandprotese på.

På operationsgangen

Du får lagt et lille plastikrør (et drop) i en blodåre. I droppet får du smertestillende medicin og sovemedicin, samt antibiotika og væske under operationen.
Se beskrivelse af operationen ovenfor.

Efter operationen

Du bliver kørt til opvågningsafsnittet, hvor du overvåges indtil bedøvelsen, har fortaget sig. På sengeafsnittet vil plejepersonalet tage imod dig og observere din tilstand. Du vil få tilbudt drikkevarer og noget at spise. Plejepersonalet vil støtte dig første gang, du skal ud af sengen.
Du skal lade vandet inden udskrivelse. Det er normalt, at der kan være blod i urinen de første dage og ubehag fra urinrøret.

Du vil normalt blive udskrevet samme dag, eller dagen efter operationen. Du bør ikke køre bil, motorcykel eller andet køretøj i 24 timer efter bedøvelsen, da du stadig kan være påvirket af medicin med mere.
 

Kost og væske

Du må spise og drikke, som du plejer. Hvis du får kvalme, skal du informere plejepersonalet.

Efter udskrivelsen

Det er almindeligt at kunne mærke lidt trykken i nyren, gener fra blæren og urinrør de første par dage. Mod smerter kan du tage en tablet paracetamol (Pamol, Pinex, Panodil) 1 g (2 stk.) max 4 gange dagligt evt. suppleret med en tablet Ibuprofen( Ipren, Ibumetin) 400 mg max 3 gange dagligt.

Derudover kan der være hyppig vandladning og blod i urinen, som ofte ophører efter et par dage. Ved hård fysisk aktivitet kan der også ses blod i urinen.

For at skylle urinvejene igennem og nedsætte risikoen for blærebetændelse anbefaler vi, at du drikker rigeligt. Gerne 2-3 liter i døgnet.

Indlæggelsesbevis og sygemelding

Afdelingen vil gerne udlevere et indlæggelsesbevis, men har du brug for en sygemelding, skal denne udstedes af din praktiserende læge.

Komplikationer

I tilfælde af:

  • ildelugtende urin
  • kraftige smerter
  • kraftig blødning i urinen
  • feber

I det første døgn efter udskrivelsen skal du kontakte sengeafsnittet. Herefter skal du i dagtimerne kontakte Urinvejssygdomme, Klinik 1 på telefon 38 68 01 40 eller din praktiserende læge. Aften, nat, weekend og helligdage skal du ringe til Akutnummer 1813, hvorefter du kan blive henvist til nærmeste Akutmodtagelse.

Ambulant kontrol og efterbehandling

Du vil efter operationen blive informeret om den videre plan, som er individuel.

I de fleste tilfælde udføres følgende rutinekontrol:
Efter 1 måned: CT-skanning (uden kontrast) og renografi (nyrefunktionsundersøgelse).
Efter 3 måneder,  6 måneder og 12 måneder: Renografi.

Herefter Renografi hver 6. – 12. måned og i visse tilfælde endvidere CT-skanning.

Hvis der kommer tegn på at stenten ikke fungerer som den skal, foretages CT-skanning og/eller kikkertundersøgelse i fuld bedøvelse.  Hvis stenten er tilstoppet eller stoppet til pga. sten, kan man i nogle tilfælde rense stenten, men oftest er det nødvendigt at fjerne den. Hvis stenten har bevæget sig ned i blæren, er det ofte et tegn på, at den kan undværes.

Hvis vi fjerner stenten, lægger vi altid et JJ-kateter og planlægger en ny kikkertundersøgelse i bedøvelse efter ca. 3-4 uger. Her kan vi vurdere, om der skal lægges en ny stent, eller om den kan undværes. 

Redaktør