Åreknuder, hjemme igen efter operation

Efter du er blevet opereret for åreknuder, skal du være opmærksom på dine sår og blødninger. Vær også opmærksom på smerter i armen, da det kan være en sjælden bivirkning i form af en blodprop.

Pleje og hygiejne

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. For de fleste er det cirka en uge. Du har fået smertestillende medicin med hjem. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.

Vent med at bade

Du skal vente med at gå i bad, til du har fjernet forbindingen. Indtil sårene er helet, skal du undgå svømmehal, karbad og havbad, da det øger risikoen for betændelse.

Fjern forbindingen og plasteret efter 3 dage

Du må fjerne forbindingen og plasteret i lyske 3 dage efter operationen. Skift plasteret, hvis det bliver vådt af blod eller væske fra såret inden da. Du har ingen tråde, der skal fjernes, da tråden opløser sig selv. 

Brug støttestrømpe

Når du har taget forbindingen af, skal du i mindst en uge bruge en støttestrømpe, der går op til knæet. Strømpen skal have et kompressionstryk på over 15 mmHg. Du skal selv købe strømpen. Du skal tage støttestrømpen på om morgenen, når du står op, og tage den af igen, når du skal i seng. Strømpen skal sidde helt glat for ikke at gnave.

Beskyt arrene

Når sårene er helet, og du får ar, skal du beskytte dem mod direkte sol og solarium. Dæk arrene med tøj eller brug solcreme med faktor 50 de første 3 måneder efter behandlingen.

Bevægelse og hvile

Bevæg dig med det samme

Det er vigtigt, at du går lidt omkring allerede samme dag, som du er blevet opereret. Du må bevæge dig almindeligt omkring. Dog skal du vente 2 uger med at dyrke motion og løbe.

Hvil med benet højt

Du skal jævnligt hvile dig med benet oppe for at mindske hævelse og smerter. Vip gerne ofte med foden eller tæerne, hvis det er muligt.

Praktiske forhold

Sygemelding

Alt efter typen af arbejde, kan du starte cirka 3-4 dage efter operationen. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Vent med at køre bil og cykle

Du skal regne med, at du tidligst kan begynde at køre bil og cykle igen når du har taget din forbinding af, og når det er forsvarligt, at du færdes i trafikken. Du må ikke køre bil og cykle, hvis du tager stærk smertestillende medicin, eller hvis du endnu ikke kan bruge benet normalt.

Kom til kontrol

Du får en tid til kontrol hos os cirka 3 måneder efter operationen.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første par måneder efter operationen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Ubehag eller smerter

Vær opmærksom på blødning

Det er sjældent, at det bløder, men hvis blodet siver gennem forbindingen, skal du kontakte os. Hvis det sker uden for vores åbningstid, skal du i stedet kontakte Akuttelefonen 1813. Læg dig så vidt muligt med benet højt, hvis det bløder.

Kontakt os, hvis du får smerter i benet

Operationen kan i sjældne tilfælde udløse en blodprop i benet. Hvis du pludseligt får ondt i benet, skal du kontakte os eller Akuttelefonen 1813.

Du kan få feber

Operationen kan give feber og influenzalignende symptomer. Feberen varer typisk 1-2 dage og går over af sig selv.

Vær opmærksom på betændelse

Det er normalt at være hævet og øm omkring sårene. Du skal dog være opmærksom på, at der kan gå betændelse i sårene. Det er sjældent, at det sker, men hvis det sker, skal det behandles. Du skal kontakte os eller akuttelefonen på 1813 udenfor vores åbningstid, hvis du oplever et eller flere af disse symptomer:

  • Forværring af ømhed.
  • Øget rødme.
  • Øget hævelse.
  • Øget varme omkring et sår.
  • Gullig væske fra et sår.
  • Et sår åbner sig.
  • Feber over 38 grader uden, at der er anden grund til det.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil meget gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.gentoftehospital.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Redaktør