Åreknuder - operation

Åreknuder er udposninger på blodårer med defekte veneknapper. De er i sig selv ufarlige, men kan give uro, hævelse og træthed i benene.

Kort om operationen

Du skal opereres for åreknuder, som er udposninger på en blodåre med defekte veneklapper. Tendensen til åreknuder er arvelig. Sygdommen er i sig selv ufarlig, men operation kan komme på tale, hvis åreknuderne giver fx uro, hævelser og træthed i benet eller eksem og sår på skinnebenet.

Vi fjerner den åre, som er ansvarlig for dine åreknuder, gennem et snit i enten lysken eller knæhasen. Selve åreknuderne kan derefter fjernes via små snit. Åren kan undværes, fordi blodet uden problemer finder andre veje i kredsløbet.

Du skal forvente at være på hospitalet i cirka 3-5 timer i forbindelse med operationen.

Illustration af en rask vene og en vene med åreknuder

Vigtig forberedelse

Mød fastende

Du skal faste inden operationen. Det vil sige:

 • 6 timer før din operation skal du stoppe med at spise.
 • 6 timer før skal du stoppe med at drikke mælkeprodukter og juice med frugtkød. Du må heller ikke drikke mælk i din kaffe eller te.
 • 2 timer før skal du stoppe med at drikke alle former for kold og varm væske. Vi anbefaler, at du som det sidste drikker et stort glas saft. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed.

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til operationen kan du tage din vanlige medicin med et lille glas vand, selvom du faster.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, før du møder på hospitalet på dagen for din operationen. Du må ikke bruge creme efter badet.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Under operationen sætter vi et måleapparat på en af dine fingre, som måler iltmætningen i dit blod. Derfor skal du fjerne neglelak og kunstige negle inden din operation. Du skal desuden fjerne al make-up hjemmefra. Tag ur, smykker og piercinger af og lad dem blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Tag løstsiddende og praktisk tøj på

Vi anbefaler, at du tager løstsiddende bukser på og sko, som er nemme at få af og på af hensyn til forbindingen.

Anskaf en støttestrømpe

Efter operationen skal du i mindst en uge bruge en støttestrømpe (”flystrømpe”), der går op til knæet. Strømpen skal have et kompressionstryk på over 15 mmHg. Du skal selv købe strømpen på fx apoteket. Det er en god ide at gøre det inden operationen, så du har den klar, når du kommer hjem.

Aftal at blive hentet af en pårørende

Vi anbefaler, at du bliver hentet af en pårørende. Du må ikke selv køre bil eller cykle, før du har din fulde førlighed igen.

På hospitalet 

Du taler med lægen

Du får hospitalstøj på, og derefter taler du med den læge, der skal operere dig. Lægen ultralydsskanner dig igen og markerer åreknuderne med en tusch.

Du får fuld bedøvelse

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du lagt et drop i hånden. I droppet får du medicin, så du sover og ikke mærker noget.

Operationen

Når bedøvelsen virker, laver lægen et snit i din lyske eller knæhase og et mindre snit ved knæet eller midt på underbenet. Lægen fjerner den defekte blodåre gennem de to snit. Du bliver syet med tråd, som opløser sig selv. Selve åreknuderne fjernes gennem snit i huden, som er så små, at de ikke skal syes.

Du får en elastisk forbinding på fra tæerne op til lysken eller knæhasen.

Operationen varer cirka 1½ time per ben. 

Opvågning efter operationen

Når du er vågnet efter operationen, kører vi dig til opvågningsafsnittet. Her holder vi øje med dig, indtil du er klar til at komme hjem.

Fortæl os, hvis forbindingen er for stram

Forbindingen må ikke være for stram. Tæerne skal være varme, ikke sovende eller snurrende. Sig det til os, hvis forbindingen strammer.

Risiko ved operationen

Ved operationer er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

 • Føleforstyrrelser på benet (hyppighed: 5-10 %): Hos langt de fleste går føleforstyrrelserne over af sig selv.
 • Misfarvning og karsprængninger (hyppighed: 5-10 %): Nogle patienter får en brunlig misfarvning langs den behandlede åre. Det går oftest over af sig selv. Man kan også få karsprængninger omkring de små ar.
 • Betændelse i såret (hyppighed: 1-2 %): Hvis det sker, kan det oftest behandles med antibiotika. Der kan i sjældne tilfælde være behov for en ny operation.
 • Blodprop (hyppighed: under 1 %): Der kan dannes en blodprop i den dybe åre i forbindelse med operationen. Hvis det sker, skal du i behandling.

Hjemme igen

Vigtige forholdsregler de første 24 timer

Når du har været bedøvet, gælder der nogle regler for dig de første 24 timer. Vær opmærksom på, at du:

 • ikke bør være alene
 • ikke må køre bil eller andre køretøjer
 • ikke må betjene maskiner
 • ikke bør drikke alkohol.

Hvis der ikke er nogen, der kan være hos dig, anbefaler vi, at du har en, du kan ringe til, hvis du har brug for hjælp.

Sygemelding

Alt efter typen af arbejde, kan du starte cirka 3-4 dage efter operationen. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første par måneder efter operationen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Redaktør