Åreknuder - behandling (lokalresektioner)

Åreknuder er udposninger på blodårer med defekte veneknapper. De er i sig selv ufarlige, men kan give uro, hævelse og træthed i benene. Derfor kan behandling komme på tale.

Kort om behandlingen

Du skal behandles for åreknuder, som er udposninger på en blodåre med defekte veneklapper. Tendensen til åreknuder er arvelig. Sygdommen er i sig selv ufarlig, men behandling kan komme på tale, hvis åreknuderne giver fx uro, hævelser og træthed i benet eller eksem og sår på skinnebenet.

Vi fjerner åreknuderne gennem små snit på benet.

Du skal forvente at være på hospitalet i 1-2 timer i forbindelse med behandlingen.

Illustration af en rask vene og en vene med åreknuder

Vigtig forberedelse

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, før du møder på hospitalet på dagen for din operation. Du må ikke bruge creme efter badet.

Spis, som du plejer

Det er ikke nødvendigt at faste før operationen, så du kan spise og drikke, som du plejer.

Tag løstsiddende og praktisk tøj på

Vi anbefaler, at du tager løstsiddende bukser på og sko, som er nemme at få af og på af hensyn til forbindingen.

Tag din medicin, som du plejer

Op til behandlingen kan du tage din medicin, som du plejer.

Anskaf en støttestrømpe

Efter behandlingen skal du i mindst en uge bruge en støttestrømpe (”flystrømpe”), der går op til knæet. Strømpen skal have et kompressionstryk på over 15 mmHg. Du skal selv købe strømpen på fx apoteket. Det er en god ide at gøre det inden behandlingen, så du har den klar, når du kommer hjem.

Aftal at blive hentet af en pårørende

Vi anbefaler, at du bliver hentet af en pårørende. Du må ikke selv køre bil eller cykle, før du har din fulde førlighed igen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

På hospitalet 

Lægen markerer, hvor du skal behandles

Lægen markerer med tusch, hvilke områder der skal bedøves og behandles.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi behandler dig, men de relevante områder af benet er bedøvet.

Behandlingen

Når bedøvelsen virker, laver lægen en række små snit på benet og fjerner åreknuderne derigennem. Snittene er så små, at de ikke skal syes, men vokser sammen af sig selv.

Du får en elastisk forbinding på fra tæerne til lysken eller knæhasen.

Behandlingen varer cirka en time per ben.

Fortæl os, hvis forbindingen er for stram

Forbindingen må ikke være for stram. Tæerne skal være varme, ikke sovende eller snurrende. Sig det til os, hvis forbindingen strammer.

Risiko ved behandlingen

Ved behandlingen er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Føleforstyrrelser på benet (hyppighed: 10 %): Hos langt de fleste går føleforstyrrelserne over af sig selv i løbet af 3-6 måneder.
  • Misfarvning og karsprængninger (hyppighed: 5-10 %): Nogle patienter får en brunlig misfarvning langs den behandlede åre. Det går oftest over af sig selv. Man kan også få karsprængninger omkring de små ar.
  • Blodprop (hyppighed: under 1 %): Der kan dannes en blodprop i den dybe åre i forbindelse med behandlingen. Hvis det sker, skal du i behandling.
  • Betændelse i såret (hyppighed: 0,01 %): Hvis det sker, kan det oftest behandles med antibiotika.

Hjemme igen

Sygemelding

Alt efter typen af arbejde, kan du starte cirka 3-4 dage efter behandlingen. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første par måneder efter behandlingen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Redaktør