Her er der hjælp at hente
Familierådgivning
Flere patientorganisationer tilbyder familierådgivning. Som oftest starter et forløb med en samtale, hvor kun forældrene er til stede. Sammen finder man en dagsorden for de følgende samtaler, hvor børnene er med. Til den indledende samtale kan I fx finde ud af, hvordan I bedst får passet på hinanden i familien, og hvordan I giver børnene mulighed for at komme frem med deres tanker og bekymringer.
Se en oversigt over patientforeninger på Sundhed.dk
Forældrenes bog - udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse
Inspiration til børneforældre, når mor eller far rammes af livstruende sygdom eller død. Familier, der er berørt af kræft, kan få bogen gratis ved at sende en mail til eland@cancer.dk, ellers koster den 125 kroner.
Læs mere om Forældrenes bog på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside
Børn, Unge & Sorg
Børn, Unge & Sorg hjælper børn og unge under 28 år, hvis forældre eller søskende er alvorligt syge. Børn, Unge & Sorg rådgiver også forældre og netværket (fx øvrig familie, venner, kærester) om, hvordan man bedst kan støtte.
Læs mere om Børn, Unge & Sorg på Det Nationale sorgcenters hjemmeside
Samtalegrupper til børn
SKYGGEBØRN ønsker at hjælpe børn og unge, der har et behov - uanset årsag til sorgen. Skyggebørn driver 14 samtalegrupper og opretter løbende nye. Målet med grupperne er at hjælpe børnene til at sætte ord på deres følelser, samtidig med at de møder andre i samme situation. Skyggebørn tilbyder også individuelle samtaler og familiesamtaler, og alle tilbud er gratis.
Læs mere om Skyggebørn
Børn fortæller
Når mor eller far bliver syg? Hjemmesiden udviklet af Region Hovedstaden. Hør andre børn fortælle deres historie. Man kan også selv fortælle sin historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.
Læs mere på hjemmesiden Når mor eller far bliver syg
Børn og unge med hjertesyg forælder
Læs mere om børn og unge med hjertesyge forældre på Hjerteforeningens hjemmeside
Børn og unge, hvis forælder er blevet ramt af ulykke
Læs mere om børn og unge, hvis forældre er blevet ramt af ulykke på Ulykkespatient.dk
Børn og unge, hvis forælder har kræft
Læs mere om særlige tilbud til børn og unge, hvis forældre har kræft på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside
Børn og unge, hvis forælder er nyresyg
Download pjecen "Pårørende – livet med en nyresyg" fra Nyreforeningens hjemmeside
Børn og unge hvis forælder har sclerose
Læs mere om børn og unge, hvis forældre har sclerose på Scleroseforeningens hjemmeside
Barn til en person med spiseforstyrrelse
Hvis en forælder har et problematisk forhold til krop, vægt og mad, kan det hæmme omsorgen for barnet. Spiseforstyrrelsen kan i værste fald ende med at overskygge barnets ønsker og behov, ligesom barnet selv kan udvikle et forstyrret forhold til mad. Gennem den syge forælder kan barnet risikere at få et forvrænget kropsbillede, der senere kan resultere i en egentlig spiseforstyrrelse. Det kan fx ske, hvis barnet kopierer sin forælders madvaner, eller hvis en forælder med en spiseforstyrrelse har overdrevet fokus på barnets vægt, udseende og madindtag.
Læs mere på Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskades hjemmeside
Psykiatrifondens rådgivning
Psykiatrifondens gratis rådgivning er både for folk, som selv er ramt af en psykisk sygdom, eller er pårørende. Her er der særlige rådgivningstilbud til både børn, unge og voksne.
Faglighed, imødekommenhed, interesse og respekt er nøgleord i Psykiatrifondens rådgivning, som tilstræber at skabe en åben og tryg kontakt til alle, der henvender sig. Rådgivningen er gratis, anonym og fagligt funderet.
Læs mere om de gratis rådgivningstilbud på Psykiatrifondens hjemmeside
Det Nationale Kompetencecenter for børn som pårørende i familier med psykisk sygdom (Kombu)
Kompetencecenteret er et samarbejde mellem Psykiatrifonden, Region H og Region Nord, som samler viden, gode råd og konkrete værktøjer til, hvordan fagpersoner såvel som privatpersoner kan støtte børn som pårørende til forældre med psykisk sygdom. Herudover rummer Kombu en oversigt over, hvilke tilbud til børn og unge i familier med psykisk sygdom, som findes i kommuner og regioner.
Læs mere om Kompetencecenteret og tilbuddene på Kombus hjemmeside
Er du okay?
'Er du okay?' tilbyder rådgivning og online samtalegrupper til unge med en far eller mor med psykisk sygdom. Samtalegrupperne ledes af faglige gruppeledere og er med andre unge i samme situation. Og man kan være med uanset, hvor i landet man bor.
Læs mere 'Er du okay?'s hjemmside