Rullende røntgenklinik skal bekæmpe tuberkulose

En specialbygget lastbil med røntgenudstyr skal opspore sygdommen, der er meget udbredt blandt hovedstadens socialt udsatte borgere.
Røntgenbussen kører ud fra Gentofte Hospital


Det er ikke kun i Afrika, at man slås med tuberkulose. Faktisk er tuberkulose mere udbredt blandt hjemløse og socialt udsatte i København end blandt de samme grupper i vores nabolande. Det viser en stor undersøgelse foretaget blandt udsatte borgere i hovedstaden.

Region Hovedstaden sender derfor et nyt tilbud på gaden: En specialbygget lastbil med moderne røntgenudstyr til fotografering af lungerne, og med mulighed for omgående at sende billeder til vurdering på hospitalet.

- Vi har taget konsekvensen af, at sygdommen er meget udbredt blandt socialt udsatte borgere i vores region. Når man kæmper med store problemer som alkohol, stoffer eller hjemløshed er der mange større bekymringer end hvor meget man hoster, og det gør det svært at møde op til en lungeundersøgelse på et hospital. Derfor er vi nødt til at være ekstra aktive omkring selv at opsøge patienterne, inden de smitter deres omgangskreds, forklarer Maja Holt Højgaard (S), formand for Region Hovedstadens Udvalg vedrørende tværsektorielt samarbejde.

Røntgenbussen, kalder Region Hovedstaden den, fordi tilbuddet er kendt under det navn blandt socialt udsatte. Gentofte Hospital lånte i perioden fra 2000 til 2011 en bus fra Norge til samme formål, men hospitalet opsagde lejemålet, da udstyret i bussen blev utidssvarende.

Røntgenbussen har garage på Gentofte Hospital, hvis lungemedicinske afdeling har ansvaret for opsporing, diagnosticering og behandling af tuberkulose i hele Region Hovedstaden. Afdelingen omfatter også landets eneste opsøgende tuberkulosesygeplejerske, der ser frem til at få røntgenbussen på gaden:

- I dag foregår det opsøgende arbejde ved, at jeg cykler ud og tager spytprøver. De sendes så til analyse hos Statens Serum Institut og derefter skal jeg så opsøge patienterne igen, hvis der er behov for at få patienterne i behandling. Den proces kan vi nu speede op, hvilket øger muligheden for at opdage sygdommen på et tidligt stadie, inden patienten bliver smitsom. Samtidig kan vi møde patienterne i øjenhøjde og tilbyde dem en mere grundig undersøgelse der hvor de er, siger sygeplejersken Nete Wrona Olsen.

Røntgenbussen skal opsøge væresteder, varmestuer og andre områder, hvor social udsatte samles. Sygdommen angriber generelt personer med nedsat immunforsvar og usund levevis, og erfaringen viser, at for hver tuberkulosepatient er der ti andre, som er smittede og er i fare for at udvikle sygdomme senere hen.

Yderligere oplysninger

  • Maja Holt Højgaard (S), formand for Region Hovedstadens Udvalg vedrørende tværsektorielt samarbejde, tlf. 27 24 38 04
  • Thomas Rysgaard Jensen, kommunikationskonsulent på Gentofte Hospital, tlf. 29 33 70 18
  • Pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88

Pressefotos af røntgenbussen


Hent foto 1 af røntgenbussen i høj opløsning her >>
Hent foto 2 af røntgenbussen i høj opløsning her >>

Redaktør