Ny forskning: Farligt at blive opereret i tiden efter blodprop i hjernen

Patienter, der har haft en blodprop i hjernen, har markant øget risiko for nye blodpropper eller for at dø, hvis de opereres i tiden efter blodproppen. Det viser nye forskningsresultater fra Gentofte Hospital.
"Vores resultater viser, at der er 15 til 20%, der får en ny blodprop, hvis de gennemgår en operation inden for tre måneder efter den første blodprop", fortæller forsker Mads Emil Jørgensen fra Hjertemedicinsk afdeling.

"Vi ved, at hjernen har svært ved at regulere blodtilførslen i den første tid efter en blodprop. Det øger risiko for nye blodpropper, især hvis man ændrer blodtrykket for meget, og det sker tit under operationer, når man bliver bedøvet", siger han.

Forskerne på Gentofte Hospital har undersøgt mere end 480.000 patienter, der alle har fået foretaget en planlagt operation i perioden 2005 til 2011. Undersøgelsen viser, at den markant øgede risiko for at få en ny blodprop aftager gradvist de første ni måneder. Efter ni måneder er risikoen udjævnet så meget, at patienten ikke vil have yderligere fordele af at vente med en operation.

Både små og store operationer øger risikoen

Hvad der yderligere overraskede forskerne var, at risikoen ved små og store operationer var næsten ens.

"Det er altså lige meget, om du får foretaget et mindre indgreb, eller får en helt ny hofte. Risikoen for en ny blodprop er relativt set mindst lige så stor i de to tilfælde, hvis du har haft en blodprop før, sammenlignet med patienter der ikke har haft en blodprop forud for operationen", siger Mads Emil Jørgensen.

Udsæt operation i mindst ni måneder

De nye forskningsresultater er væsentlige for især mange ældre patienter, der har behov for operationer. Det kan være behovet for en ny hofte eller et nyt knæ, der trænger sig på og med den nye viden om blodpropper, bør man planlægge operationer med disse resultater i mente.

"Konsekvenserne af den nye viden bør være, at man fremover overvejer at udskyde planlagte operationer til mindst ni måneder efter en blodprop, såfremt det lægeligt vurderes muligt i forhold til patientens øvrige medicinske tilstand", afslutter Mads Emil Jørgensen.

De nye forskningsresultater er netop udgivet i det anerkendte internationale tidsskrift JAMA: The Journal of the American Medical Association under titlen: Time Elapsed After Ischemic Stroke and Risk of Adverse Cardiovascular Events and Mortality Following Elective Noncardiac Surgery.

Fakta om undersøgelsen

• 480.000 patienter er undersøgt i et landsdækkende registerstudie
  • Patienterne er alle opereret ved planlagte operationer i perioden 2005 til 2011
  • Patienter, som er opereret akut, er ikke med i undersøgelsen