Knap 200 borgere deltog i Forskningens Døgn

Gentofte Hospital var flot repræsenteret i årets udgave af Forskningens Døgn, hvor borgerne var inviteret indenfor til en række korte foredrag om hospitalets nyeste forskningsresultater.

Forskningens Døgn er en landsdækkende begivenhed, hvor blandt andre universiteter, hospitaler, forskningsinstitutioner og virksomheder åbner dørene og gør forskningen tilgængelig for befolkningen.

På Gentofte Hospital var dagen den 3. maj tilrettelagt som en række korte foredrag i auditoriet.

Borgerne blev budt velkommen af formanden for Gentofte Hospitals forskningsråd vicedirektør Lars Juhl Petersen.

Arrangementets konferencier var Anja Philip, der tidligere har været vært på tv-programmet Viden Om...

... og den første oplægsholder var ledende overlæge på Klinisk biokemisk afdeling Steen Stender.

Steen Stender viste en graf med Danmarks fantastiske udvikling i forekomsten af død som følge af blodprop i hjertet. I følge Steen Stender vil det i 2020 være en sjælden begivenhed, at en midaldrende mand dør af blodprop i hjertet.  Derudover handlede hans oplæg om, hvorvidt forskningen viser, at der er sammenhæng mellem kolesterolsænkende medicin og muskelsmerter.

Steens oplæg kan ses her.

Da en stor del af de fremmødte gæster tilsyneladende selv havde konkret erfaring med kolesterolsænkende medicin, rejste der sig efter indlægget en skov af hænder fra alle de borgere, som ville høre Steen fortælle mere om medicinens virkninger og bivirkninger.

Overlæge Jens Skøtt fra Medicinsk afdeling C fortalte om podagra – også kaldet urinsyregigt eller Kaptajn Voms sygdom. (Kaptajn Vom er en figur fra tegneserien Knold og Tot, og han har altid har ondt i sin storetå på grund af podagra). Jens Skøtt præsenterede i sit oplæg dagens absolut væmmeligste billeder, men til gengæld kunne han levere et meget fortrøstningsfuldt budskab: Podagra kan kureres! Og Jens Skøtt har aldrig mødt en podagrapatient, som han ikke kunne hjælpe.

Jens Skøtts oplæg kan ses her.

Knap så fortrøstningfuldt var budskabet til de borgere, der var mødt frem for at høre om gigtmedicin er farligt for hjertet. I følge professor Gunnar Gislasons registerforskning dør der i Danmark flere personer af bivirkninger fra gigtmedicin end af trafikulykker.

Gunnar Gislasons oplæg kan ses her.

Overlæge Søren Solgaard trådte op lige efter Gunnar Gislason med et indlæg om proteser og slidgigt. Så hvis borgerne lige havde mistet lysten til at spise gigtmedicin, blev de forhåbentlig lettede over at høre, at der alligevel er håb forude, hvis man døjer med smerter som følge af slidgigt i hoften eller knæet. Overlæge Søren Solgaard fortalte om de meget gode erfaringer, man har med at indsætte proteser og kunstige led og kaldte hofteoperationen for den mest succesfulde operation siden blindtarmen.

Søren Solgaards oplæg kan s​es her.

Efter de fire første oplæg var der en halv times pause, hvor gæsterne blandt andet kunne prøve at kigge i mikroskop samt spise kage og drikke kaffe. I alt blev der spist 195 kager.

Det var også muligt og meget eftertragtet at få målt sin lungefunktion og sin kropssammensætning.

Også Kræftens Bekæmpelse Gentofte  Afdeling stillede med en frivillig, der kunne måle, hvor lang tid borgernes hud kunne tåle at være i direkte solskin uden beskyttelse.

Efter pausen var det professor Tina Vilsbølls tur til at være på. Tina Vilsbøll er pt aktuel i tv-serien U-turn på DR1, hvor hun måler sygdomsudviklingen hos en gruppe patienter, der ændrer deres livsstil markant. Publikum var så begejstrede for Tinas oplæg, at stort set samtlige spørgsmål fra salen handlede om, hvordan man bliver forsøgsperson i Diabetologisk forskningsenhed.

Videncenter for allergi var også repræsenteret ved Forskningens Døgn – endda med en forsker, som ikke er læge, men cand. scient. Seniorforsker Michael Dyrgaard Lundov fremlagde sin forskning om allergi over for maling og fremviste til de flestes overraskelse dokumentation for, at selv malinger med Svanemærket, EU's miljøblomst og det svenske allergimærke også indeholder allergifremkaldende stoffer, som frigives i afdampningen.

Dagen sidste oplæg blev leveret af ph.d.-studerende Aziza Azime, der både er uddannet sygeplejerske og snart også færdig som læge, og som skal til at forske i overvægt og hjertekarsygdomme.

Aziza fortalte blandt andet, at det kan være farligt for ældre at tabe sig, og fremviste derudover en graf, der viste, at gruppen af ældre med lidt på sidebenene var bedre til at modstå hjertekarsygdomme. Et budskab der udløste højlydt begejstring i salen.

Dagen sluttede af med en paneldebat, hvor publikum fik fri mulighed for at stille spørgsmål til forskerne.

Spørgsmålene kom meget vidt omkring, men alle fik gode svar, og publikum gav klart udtryk for, at de synes, det havde været en informativ dag. ​

Tak til alle som bidrog til Forskningens Døgn på Gentofte Hospital.