Forskning: Hjertets sammentrækning afslører risiko for hjertedød

​Meget tidlige tegn på en dyssynkron sammentrækning af hjertets muskulatur kan bruges til at finde personer, som er i øget risiko for at dø af en hjertesygdom. Det viser et nyt studie, som forsker ved Hjertemedicinsk Afdeling på Herlev og Gentofe Hospital, Daniel Modin, har gennemført.

Vent...

​Studiet er beskrevet i Dagens Medicin 9.3.2018. Her et uddrag af artiklen:

- Ved hjælp af meget avancerede ultralydsmetoder analyserede vi hjertescanningerne fra Østerbroundersøgelsen. Vi arbejdede med et mål for graden af, hvor synkrone sammentrækningerne var. Det mål sammenholdt vi med data, der viste, hvilke personer der senere var døde af hjerte-kar-sygdomme, og så, at en dyssynkron sammentrækning af hjertet indikerede en større risiko for hjertedød, siger forsker ved hjerteafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital, Daniel Modin, som er førsteforfatter på studiet.

Studiet viste, at overdødeligheden af hjerte-kar-sygdomme blandt de personer, der havde en dyssynkron sammentrækning af hjertet, stadig var til stede, når forskerne korrigerede for almene risikomarkører for hjertesygdom, f.eks. forhøjet blodtryk og kolesterol, samt rygning.

Arvæv og forsnævringer
I studiet er hjertets evne til at trække sig sammen analyseret ved hjælp af en ny, avanceret ultralydsmetode, der meget nøjagtigt måler og sammenligner forskellige segmenter i hjertemuskulaturens sammentrækning i løbet af en hjertecyklus. Hvis det tidspunkt, hvor hjertemuskulaturen opnår sin maksimale sammentrækningsgrad, varierer betydeligt fra segment til segment, er der tale om dyssynkron sammentrækning. Det raske hjerte sammentrækker sig homogent.

Årsagen til, at dyssynkron sammentrækning af hjertet øger risikoen for hjertedød, er endnu ikke afdækket til fulde, men to forklaringer dominerer billedet, forklarer Daniel Modin.

- Man mener, at en dyssynkron sammentrækning kan være en konsekvens af, at der sidder små mængder arvæv i hjertet, som så forsinker sammentrækningen af visse segmenter i hjertets muskulatur. En anden forklaring er, at det er små uopdagede forsnævringer på nogle af de kar, som leverer blod til hjertet – iskæmisk hjertesygdom – som forsinker sammentrækningerne, siger han.

Arvæv øger risikoen for hjerterytmeforstyrrelser, mens forsnævringer i karrene øger risikoen for blodpropper i hjertet. Begge dele er forbundet med en øget risiko for hjertedød.

Tidlig markør for hjertesygdom
De hjertescanninger, der dokumenterede dyssynkron sammentrækning af hjertet, lå ti år forud for mange af patienternes død, hvorfor hjertets evne til at trække sig sammen synes at kunne fungere som en meget tidlig markør for hjertesygdom.

Fokus på pludselig hjertedød
De data, forskerne har fra Østerbroundersøgelsen, afslører ikke patienternes specifikke dødsårsag. Det er således uvist, om de er faldet om med pludselig hjertedød eller fik hjertesvigt og døde som følge heraf.

Daniel Modin skal fremlægge sine resultater på den amerikanske hjertekongres American College of Cardiology (ACC), der løber af stablen fra 10. til 12. marts i år i Orlando i Florida.