Gentofte Hospital er et af de sikreste hjertehospitaler

Et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet viser, at det er langt mere sikkert at få indopereret en pacemaker på hospitaler, som foretager mange operationer.

Gentofte Hospital er det hospital i Østdanmark, der foretager flest pacemakeroperationer. Her er det overlæge Jim Hansen, der er i gang.

Konkret viser undersøgelsen, at hvis et hospital laver over 800 pacemaker- og såkaldt hjertestarteroperationer (ICD-enheder) årligt, så falder risikoen for komplikationer.  Gentofte Hospital er med næsten 900 årlige operationer det hospital i Østdanmark, der foretager flest, mens Aarhus Universitetshospital med ca. 1200 årlige operationer foretager flest på landsplan.

Ifølge undersøgelsen opstår der fra 50 til 100 procent flere komplikationer på de hospitaler, der laver under 750 operationer af pacemakere og ICD enheder.

Ledende overlæge og professor på Hjertemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital, Jan Skov Jensen, er ikke overrasket over resultatet og siger: ”Undersøgelsen viser, at sikkerheden stiger, jo flere gange en afdeling foretager den samme type operation. På Gentofte Hospital, hvor vi foretager mange pacemaker- og ICD- operationer, overbrændinger af rytmeforstyrrelser, samt kranspulsåreundersøgelser og ballonudvidelser, har vi en meget høj ekspertise inden for disse områder. Vi har nogle meget strømlignede patientforløb og vores forekomst af komplikationer er derfor meget lav.”

Hospitaler med over 750 pacemaker og ICD-operationer:

• Aarhus Universitetshospital: 1218
• Gentofte Hospital: 860
• Rigshospitalet: 794
• Odense Universitetshospital: 793​

Hospitaler med under 750 pacemaker og ICD-operationer:

• Ålborg Universitetshospital: 675
• Roskilde Sygehus: 631