Forskere har i et stort studie på 690 danske børn undersøgt sammenhængen mellem bakteriesammensætningen i tarmen, som udvikles indenfor de første leveår, og efterfølgende risiko for astma.
Børnene blev fulgte tæt fra fødslen og forskerne analyserede løbende afføringsprøver, som blev indsamlet før børnene fik diagnosticeret astma.
Øget risiko ved umoden bakteriesammensætning
Studiet viser, at børn med en umoden bakteriesammensætning ved 1-års alderen har en øget risiko for astma ved 5-års alderen. En umoden bakteriesammensætning ved 1-års alderen er karakteriseret ved mere at ligne prøver indsamlet ved tidligere prøvetidspunkter end alderssvarende prøver.

Det er især tydeligt blandt børn født af mødre med astma, hvilket kan tyde på, at uhensigtsmæssig mikrobiel stimulering i løbet af det første leveår kan medvirke til at udløse netop disse børns nedarvede astmarisiko. Samtidig viser studiet, at den umodne bakteriesammensætning især hænger sammen med astma hos børn, som samtidig udvikler allergisk sensibilisering.
Nye muligheder for forebyggelse
Studiet har store perspektiver i forhold til at finde nye veje til at forebygge astma. Ved tilførsel af probiotisk kosttilskud til børn i risikogruppen i det første leveår kan man forestille sig, at det vil være muligt at hjælpe modningsprocessen af barnets tarmflora på vej og på den måde beskytte barnet mod astma.
Professor Hans Bisgaard fra Dansk BørneAstma Center har stået i spidsen for forskerteamet.
Læse hele den videnskabelige artikel i Nature Communications.