Hvad er sammenhængen mellem psoriasis og hjertekarsygdomme?

​​Ved at undersøge 1000 patienter med psoriasis for tegn på hjertekarsygdom vil læge og ph.d-studerende Maria Flarup Dons kortlægge, hvor mange der har uerkendt eller skjult hjertekarsygdom, og om der er en sammenhæng med graden af psoriasis.

Vent...

Forskning tyder på, at personer med psoriasis har større risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, og i det nye forskningsprojekt vil forskerne lave en ultralydsscanning af hjertet og måle biomarkører fra blodprøver. Kombineret skal det give svaret på, hvor mange patienter med psoriasis der har forstadier til eller har uerkendt hjertesygdom, og hvilke mekanismer, der ligger bag.
- Vi håber på sigt at kunne bidrage til forbedret udredning, risikoinddeling og behandling til gavn for særligt patienter med psoriasis – men derudover vil resultaterne forhåbentlig bidrage til mere grundlæggende viden om de sygdomsmekanismer på celleniveau, der ligger bag sammenhængen mellem inflammation, betændelsestilstande, åreforkalkning og hjertekarsygdom, hvilket kan få betydning for udviklingen af screening og behandlingsmuligheder indenfor hjertekarsygdom, der også gælder andre typer patienter, siger Maria Flarup Dons, Afdeling for Hjertesygdomme.

Foto: Maria Flarup Dons går i gang med studiet i september i år

Hun har netop modtaget 2,1 millioner kroner til forskningsprojektet, The Psoriasis Echo Study, fra Karen Elise Jensens Fond. Projektet er et samarbejde mellem Afdeling for Allergi, Hud- og Kønssygdomme og Afdeling for Hjertesygdomme på Herlev og Gentofte Hospital og løber over 10 år.
Samtidig etableres der en biobank med blod fra patienterne, så der er mulighed for at undersøge eventuelle fremtidige biomarkørers potentiale til at forudse og stille diagnoser.