Huden husker timerne i solen

​Antallet af danskere med kræft i huden er i stigning. Vores solforbrug har skylden, og særligt børn er følsomme. Alle bør dog undgå for megen sol og jævnligt tjekke, om huden er sund.

​Af Ulrikke Lei, overlæge på Hud- og allergiklinikken, Gentofte Hospital.
(Artiklen er  også bragt i Villabyerne d. 29.6.2016).

Hudens taxameter begynder at tælle, hver gang du går ud i solen eller hver gang, du bliver solskoldet. Mængden af sol og solskader lagrer sig nemlig i hudens hukommelse, og for flere og flere danskere ender den samlede mængde af sol med at blive for meget: De udvikler kræft i huden.

Rammer 1 ud af 7

I dag ser vi, at en ud af syv danskere i løbet af sit liv får kræft i huden. Det kan være hudkræft eller modermærkekræft, og begge kræftformer har været i stor stigning. Hos kvinder bliver tre gange så mange ramt, mens dobbelt så mange mænd får kræft i huden i dag i forhold til for 30 år siden. Når det drejer sig om modermærkekræft har Danmark en kedelig fjerdeplads på listen over lande, hvor flest bliver ramt.

I dag er det heller ikke længere kun ældre mennesker, der efter et langt liv udvikler kræft i huden. Modermærkekræft er en af de hyppigste kræftformer hos unge under 35, og vi ser nu også hudkræft hos folk i 30'erne.

Den ene er alvorlig – den anden besværlig

Modermærkekræft og kræft i huden er to forskellige former for kræft. Modermærkekræft er den mest alvorlige, da den kan sprede sig til lymfeknuder og andre organer. Almindelig hudkræft spreder sig stort set aldrig til resten af kroppen, men kræver behandling og opfølgende kontrol. Desuden forekommer den ofte meget synlige steder på kroppen.

Der kan udvikle sig kræft alle steder på huden, men vi ser det oftest de steder på huden, der får mest sol, fx ansigt, hals og arme.

Almindelig hudkræft kan let behandles, hvis vi opdager det tidligt i forløbet. Vi kan i lokalbedøvelse skrabe hudkræften væk eller fjerne det ved en operation. I nogle tilfælde kan det også behandles medicinsk. Modermærkekræft skal fjernes ved en operation. Afhængig af hvor fremskreden den er, kan der være behov for yderligere undersøgelse og behandling.

Mindre sol forebygger

Det er vores solvaner, der er skyld i, at flere bliver ramt af almindelig hudkræft eller modermærkekræft. Vi er mere i solen, fx på stranden, og nogle går i solarium. Derfor er det også let at forebygge de to kræftformer, nemlig ved at følge de gængse solråd om at holde sig i skygge, dække kroppen med tøj, bruge solcreme og undlade at gå i solarium.

Det er særlig vigtigt for børn. De solskader, man får som barn, har større effekt og slår hårdere. Sandsynligvis fordi huden er mere følsom og stadig i udvikling hos børn. Derfor er det også vigtigt, at der er skygge på børns legepladser, at de er tildækket af tøj og kasket – gerne en kasket, der går ned i nakken – og har solcreme på.

Spædbørn, der ikke selv kan flytte sig, skal ikke være i solen.

I klinikken og når vi møder unge, kan det være svært at få dem til at lytte til, at et stort solbrug øger risikoen for kræft. De er ofte mere lydhøre over for, at et stort solbrug gør huden ældre på kortere tid og fx giver rynker og pigmentpletter.

Ud over mindre sol er det også en god ide, at du nøje overvejer, om du vil gå i solarium. En stor analyse lavet af WHO viser nemlig, at risikoen for modermærkekræft stiger med 75 pct., hvis man går i solarium, inden man fylder 35 år.

Du får rigeligt D-vitamin

Der er flere myter om sol, sundhed og solbeskyttelse. Blandt andet, at det ikke er nødvendigt at bruge solcreme, når du først har fået en let brun kulør af solen. Det er ikke rigtigt. En let brunfarvning svarer til at bruge en solcreme med faktor to-tre, hvilket ikke giver megen beskyttelse i solen.

Det er også nødvendigt at bruge solcreme eller dække huden med tøj på en let overskyet dag. Skyerne bremser ganske vist de infrarøde stråler, der giver varmen, men de ultraviolette stråler, der giver skader i huden, er der stadig trods skylag.

Endelig er behovet for D-vitamin heller ikke noget fripas til at opholde sig længe i solen.  Har du bare arme eller ansigt i sommersolen i omkring 10 minutter et par gange ugentligt, er det nok til, at dit niveau af D-vitamin stiger markant. Kroppen kan ikke lagre D-vitamin, så længere tid i solen giver ikke ekstra D-vitamin.