Hud- og Allergiafdelingen indleder unikt forskningsprojekt på Grønland

​Atopisk eksem rammer omkring en femtedel af alle børn, og nu vil en forskergruppe på Herlev og Gentofte hospital kortlægge sygdommen i et stort og unikt projekt på Grønland. Forskerne forventer, at resultatet kan blive et gennembrud inden for forskning i atopisk eksem

Omkring en femtedel af alle børn rammes af børneeksem, også kaldet atopisk eksem. Trods årtiers intensiv forskning i sygdommen mangler der stadig viden om miljømæssige og genetiske risikofaktorer for at udvikle atopisk eksem.

Det er derfor målet med et nyt forskningsprojekt i Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital. Projektet har netop modtaget godt fem mio. kr. fra Leo Fondet.

Genetisk, homogen befolkning

Forskergruppen på Hud- og Allergiafdelingen har valgt at undersøge atopisk eksem blandt grønlandske børn. Grønland har en lille, genetisk relativt homogen befolkning, der lever i et unikt og hidtidigt isoleret miljø, og man ved ikke, hvor udbredt atopisk eksem er.

- Derfor vil vi i projektet samle en gruppe på 1400 børn for at kortlægge sygdommen. Børnene vil blive undersøgt med et spørgeskema, der vil blive taget DNA-prøver, afføringsprøver, podninger og tape-strips fra huden. Dermed får vi information om forekomsten af atopisk eksem, genetiske risikotyper, hudens immunrespons, tarmens og hudens mikroflora samt arvelige og miljømæssige faktorer, fortæller Anna Maria Andersson, reservelæge og ph.d. studerende, Hud- og Allergiafdelingen, Herlev og Gentofte Hospital.

- Ved at analysere sygdommen fra et nyt, uprøvet perspektiv, regner vi med at få en unik mulighed for at opdage betydningsfulde faktorer og hermed få et gennembrud indenfor forskning i atopisk eksem, fortsætter hun.

Ofte livslang

Atopisk eksem er karakteriseret ved kronisk inflammation i huden, der giver svær kløe. Sygdommen kan være livslang og bliver ofte ledsaget af både nedsat livskvalitet, allergi og psykiatriske lidelser.

Årsagen til atopisk eksem er kompleks og skyldes formodentlig en kombination af både miljø, arv og immunforsvar. Diagnosen stilles ved en klinisk undersøgelse, hvor en række kriterier skal være opfyldt. Det kan dog være svært med ensartet diagnostik og behandling, da sygdommens udseende varierer afhængigt af etnicitet.

Projektets navn er Investigation of atopic dermatitis in Greenland; distinct genotypes, phenotypes and immunotypes, og foruden Anna Maria Anderson består forskergruppen af overlæge Jacob Thyssen og professor Lone Skov ved Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet, og professor Anders Koch ved Statens Serum Institut, Rigshospitalet og Grønlands Universitet.