​​​​

Højdespringerpris til Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme på Herlev og Gentofte Hospital

​-Det handler om fællesskab – følelsen af, at vi alle er på samme hold. Kan man skabe den følelse, så er vi nået langt. Sådan lyder det fra uddannelsesansvarlig overlæge Tyge Nordentoft fra Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme, som har modtaget Sundhedsstyrelsens højdespringerpris for deres særlige indsats for at uddanne speciallæger.​

Vent...

​Afdeling for Mave-, Tarm og leversygdommes uddannelseslæger, Tyge Nordentoft og Thomas Korsgaard Jensen, har markant forbedret afdelingens uddannelsesprofil. ​

Højdespringerprisen bliver hvert år givet til den afdeling, der leverer de største fremskridt i forhold til den lægelige uddannelse. Forinden har Sundhedsstyrelsen været på besøg – et såkaldt inspektorbesøg – hvor de bl.a. taler med de uddannelsesansvarlige, sygehusledelsen, special- og uddannelsessøgende læger om uddannelsesmiljøet. På baggrund af dette udarbejder Sundhedsstyrelsen en rapport, der er årsagen til prisen.

På Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme er man meget stolte af den nye pris. Siden Tyge Nordentoft og Thomas Korgaard Jensen tiltrådte som uddannelsesansvarlige overlæger er der bl.a. indført og praktiseret en langt mere struktureret og systematisk uddannelse og undervisning. Fokus er på koncentreret læring frem for sporadisk læring, og undervisningen er blevet skemalagt og formaliseret.

-Vi har formået at skabe en generel tilfredshed med det kollegiale samarbejde, løbende supervision og uddannelseskultur, hvilket giver tryghed for de uddannelsessøgende. Vi har et stort vagthold, som altid er klar til supervision, så de uddannelsessøgende læger står ikke alene med beslutninger, men har mulighed for at konferere patienter og drøfte problemstillinger, forklarer Tyge Nordentoft.

Derudover har man også prioriteret at få skabt en bedre introduktion til uddannelseslægerne:

-Ligesom vores patienter skal føle sig ventet og velkommen – så gælder det samme for vores personale. Det handler om at skabe en god stemning – oppefra og ned. Vi arbejder med alvorlige sygdomme hver dag, men vi har det stadig sjovt sammen og griner med hinanden. Det er et aktivt valg, vi tager, fortsætter Tyge Nordentoft.

Om Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme skriver Sundhedsstyrelsen bl.a. i deres pressemeddelelse:

-Afdelingen har på tre år markant forbedret sin uddannelsesprofil og formår nu at udnytte det store læringspotentiale, der ligger i deres store patientgruppe og mange akutte operationer.

-Vores inspektorer har også her lagt vægt på afdelingens trygge og læringsorienterede arbejdsmiljø. De fremhæver blandt andet den aktive involvering af uddannelseslægerne i afdelingens undervisning og afdelingens fokus på, hvordan uddannelseslægernes kompetencer bringes bedst i spil. Jeg vil gerne lykønske afdelingen for deres store indsats med at vende et udfordret uddannelsesmiljø til et attraktivt og velfungerende læringsmiljø, fortæller Steen Dalsgård Jespersen, enhedschef for Enhed for Uddannelse i Sundhedsstyrelsen.

Spørger man Tyge Nordentoft, hvad det kræver at skabe et trygt og godt læringsmiljø for de ca. 58 uddannelseslæger, som årligt er igennem på afdelingen, lyder svaret:​

-Det kræver tid, logistik og hårdt arbejde. Men ikke så meget andet!