Klaus Lunding får fra 1. januar 6.000 nye medarbejdere. Han får ansvaret for at fusionere to hospitaler, finde fælles fodslag i den daglige drift og få pengene til at slå til over hele linjen. Samtidig skal han garantere, at flere hundrede tusinde borgere i det samlede optageområde har adgang til fair og korrekt behandling i velfungerende fysiske rammer. Og så skal han stå i spidsen for en større brobygning, der skal få hospitalernes to kulturer til at smelte sammen til én.
Det er med hans egne ord ”lidt overvældende”. Men han glæder sig.
”For mig er det meget attraktivt at være leder i det danske sundhedsvæsen. Det rummer alle de elementer, som er samfundsmæssigt ekstremt relevante, og folk i sundhedssektoren bliver ved og ved med at få ideer. Det er meget energigivende for mig,” siger Klaus Lunding, Herlev-Gentofte Hospitalers nye direktør. Han tilføjer, at en dagligdag på hospitalet med fokus på sundhedsfaglighed, økonomi, strategi og en bærende værdi med at opbygge relationer er det, der gør jobbet som hospitalsdirektør til hans drømmejob.
Hospitaler har forskellige styrker
Han kommer med solid erfaring senest fra sin post som hospitalsdirektør på Glostrup Hospital gennem ni år og tidligere fra stillinger i blandt andet Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Han ved, at hospitaler er forskellige, og at forskellighederne vil give udfordringer. Men i hospitalernes karaktertræk ligger samtidig styrkerne, som kan blive fælles for det sammenlagte hospital, forklarer han.
Klaus Lunding peger på et par af de synlige vilkår:
”Herlev er et højt specialiseret kræfthospital med en meget høj produktivitet i forhold til Gentofte. Medarbejderne på Herlev har længe været udfordret på at have rigtig mange patienter. Det har skabt et stort pres på hospitalet; på medarbejderne, de fysiske forhold og på hospitalets økonomi. Og det har måske også påvirket servicen over for borgerne. Gentofte, som tidligere lå ret dårligt i forhold til patienttilfredshed, har haft epokegørende succes med at vende den tendens, så hospitalet nu har meget tilfredse patienter. Det er sket målrettet ved blandt andet at udvise respekt for patienterne,” siger Klaus Lunding.
I samme åndedrag slår han fast, at han dermed ikke påstår, at der er lutter utilfredse patienter på Herlev, og at personalet på Gentofte er uproduktive. Men at hospitalernes vilkår er forskellige, og at de talenter, som hospitalerne har dyrket – henholdsvis Herlevs produktivitet og Gentoftes patienttilfredshed – er eksempler på de elementer, der skal i spil under fusionen. Klaus Lunding nævner også, at begge hospitaler er meget forskningsaktive, og der må samarbejdet gerne styrkes.
Alle må give deres mening til kende
Han lægger op til åbenhed, til dialog, samarbejde og ordentlighed. De værdier har han brugt under fusioner og fissioner på Glostrup, og erfaringerne tager han med:
”I alle fusioner er der skæbner. Nogle bliver kede af det og frygter at miste deres job. Jeg føler med de mennesker, og jeg forstår dem. Tiden har imidlertid lært mig, at jeg ikke skal diskutere folks følelser. Jeg skal lytte til dem, og det vil jeg gerne. Ved den allerførste hospitalsplan begyndte jeg at forklare og forsvare beslutningerne over for de medarbejdere, som var bekymrede. Men vi talte to forskellige sprog. Jeg talte teknisk og om hospitalets bedste, medarbejderne var kede af at miste deres arbejdsplads. Det gavnede ingen af os.”
Nu nøjes Klaus Lunding med at informere og forklare beslutningerne, når medarbejderne bliver bekymrede. Og så opfordrer han alle til at tage del i fusionsprocessen.
”Jeg tror på fair processer og på, at alle skal have tid til og mulighed for at give deres mening til kende. Der er meldt klare besparelser ud i denne proces. Men jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at undgå at skære medarbejderstaben. Jeg håber, at medarbejderne er villige til at lade sig omplacere, når der bliver behov for det.”
Får brug for flere medarbejdere på sigt
Den nye direktør for Herlev-Gentofte Hospital sætter i den forbindelse en fed streg under det, han betegner som et faktum:
”I forhold til det kliniske personale og evt. frygt for at miste sit arbejde, vil jeg slå fast, at vi ikke får færre opgaver på Herlev-Gentofte, end vi har på de to hospitaler nu. Nærmere tværtimod. Og over en årrække vil vi få brug for flere medarbejdere.”
Den første tid vil dog ikke bringe mange ændringer med sig. Der er umiddelbart ingen store organisatoriske ændringer på vej. Afdelingslederne vil fortsat være det bærende element i det fusionerede hospital, vicedirektørerne har det faglige ansvar. Og Klaus Lunding vil arbejde for at få det hele til at spille sammen.
Han appellerer til medarbejderne:
”Fusioner tager tid. Selv fusioner mellem afdelinger kan tage mange måneder. Så vi må være tålmodige og have fokus på den daglige drift. Alle skal i udgangspunktet blive ved med at gøre det, som de har gjort hidtil. Der er så at sige business as usual, indtil man får andet at vide,” siger den nye direktør.
BLÅ BOG
- Klaus Lunding
- 57 år
- Cand. Scient. Pol. fra Århus Universitet, 1984
- Gift og far til to voksne børn
- Bor på Frederiksberg
Klaus Lunding er en ivrig cykelentusiast og deltog sammen med Glostrup Hospitals Cykelklub i flere større løb, blandt andet Sjælland Rundt. Han håber at finde cykel-glade medarbejdere og stifte en cykelklub for de sammensmeltede hospitaler.