De første skridt på vej mod den store forskerverden

Forskningens Dag gav hospitalets unge forskere mulighed for at præsentere deres resultater og komme i dialog med hinanden. Et par forskere ved hver sin posterpræsentation fortalte om at øve sig i et trygt miljø og at få input, før man skal skrive sin artikel.


Reservelæge Katrine Hedengran.

Reservelæge Katrine Hedengran havde 26. november debut med sin første posterpræsentation. I en tætpakket forhal ved Store Auditorium forklarede hun på Forskningens Dag, hvordan hun har fundet frem til, at man godt kan bruge en bestemt biomarkør for kræft i æggestokkene på gravide.

- Jeg har påvist, at biomarkøren også fungerer under graviditeten. Det betyder, at vi kan bruge den på blodprøver fra gravide, forklarede hun foran sin poster, der havde en iøjnefaldende, gravid kvinde som baggrund.

Det passede hende fint at debutere i et trygt miljø blandt andre unge Gentofte-forskere. Mange har hun læst eller arbejdet sammen med.

- Det er en tryg måde at præsentere sin forskning på, nærmest som at øve sig. Men det er også vildt vigtigt at kunne præsentere sine resultater, når man har brugt så meget tid, sagde Katrine Hedengran, der har lagt over 100 ulønnede timer i sit projekt. Hun håber, at posteren er første skridt på vejen ud i en større verden.

- Jeg har lige fået godkendt min artikel til publicering i tidsskriftet Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, og jeg håber at få lov til at holde foredrag. En nordisk forening holder en posterkonference, og det er et oplagt sted, sagde Katrine Hedengrad, der arbejder på Klinisk Biokemisk Afdeling og derigennem har fået adgang til blodprøverne, som indgår i projektet.

 

Vigtigt at få vendt idéer med andre forskere

Ph.d.-studerende Mathilde Winkler Wille er i slutningen af sit projekt og skal snart til at skrive sin videnskabelige artikel. Hun så Forskningens Dag som en oplagt mulighed for at få input, før hun skal i gang med at skrive.

 


Ph.d.-studerende Mathilde Winkler Wille.

- Først og fremmest handler det om den diskussion, man kan få med andre forskere. Det er rart at få vendt idéer med andre, og det er rigtig vigtigt at få input, når man skal skrive, sagde Mathilde Winkler Wille fra Lungemedicinsk Afdeling.

Hun har allerede været ude med flere postere om sin forskning, blandt andet på en stor lungemedicinsk kongres i München og på en radiologisk kongres i Wien, lige som hun har publiceret et studie i European Radiology.

Hendes poster på Forskningens Dag handler om tidlig opsporing af personer med høj risiko for lungekræft, og en række scanningsbilleder af en patients lunger illustrerede de tre hovedkonklusioner om lungekræft, emfysemer og tegn på inflammation i lungernes såkaldte interstitielle væv.

Hun så også Forskningens Dag som en mulighed for at lære noget om andre afdelingers forskning og få vist sin egen afdelings arbejde frem. Selve posteren er en svær genre, mente hun.

- Man har lyst til at skrive meget mere, men man har jo kun én side.

 

Vinderne fra Forskningens Dag

En intern bedømmelseskomité præmierede tre af de i alt 56 postere, og forfatterne vandt hver 5.000 kroner.


Vinderne af poster-konkurrencen blev Johannes Waage, Copsac, Hud- og Allergiafdelingen (t.h.), Kasper Søndergaard, Medicinsk afdeling C og Sidse Graff Jensen, Lungemedicinsk afdeling.

 

Præmierne var større i konkurrencen om den mundtlige præsentation. Her var otte unge forskere udvalgt blandt 48 ansøgere til at præsentere deres projekt på ti minutter.

En ekstern komité pegede på Ann-Marie Malby Schoos, Copsac, Hud- og Allergiafdelingen som vinder af førstepræmien på 25.000 kroner, mens Ulrich Rohde, Center for Diabetes, Medicinsk afd. F tog andenpræmien på 10.000 kroner.


Ann-Marie Malby Schoos og Ulrich Rohde vandt præmier for bedste mundtlige præsentationer.


Redaktør