Stort dansk studie: Influenzavaccination påvirker ikke risikoen for eller forløbet af smitte med Coronavirus

​I et forskningsprojekt med over 46.000 ansatte i sundhedsvæsenet i Region Hovedstaden og Region Sjælland er det blevet undersøgt, om der er en sammenhæng mellem influenzavaccination og risikoen for at få COVID-19. 

Vent...

I studiet, der netop er offentliggjort i det internationale tidsskrift Journal of Infectious Diseases, medvirkede i alt 46.112 sundhedspersonale fra de to regioner.
Undersøgelsen foregik over et halvt år i 2020, hvor de ansatte tre gange blev tilbudt test for antistoffer mod corona-virus, og udfyldte et spørgeskema om COVID-19 symptomer, hospitalsindlæggelse og influenzavaccination.


Resultaterne viser, at influenzavaccination ikke påvirkede deltagernes risiko for at blive smittet med Coronavirus eller blive indlagt pga. COVID-19.

- En vaccine kan have virkning mod andre tilstande end det, som den er rettet mod. Nogle forskere mener, at der er visse lighedspunkter mellem influenzavirus og Coronavirus. Hvis dette er rigtigt, kunne man forestille sig, at influenzavaccination kan beskytte mod smitte med Coronavirus og – hvis man bliver smittet og syg – kunne tidligere influenzavaccination måske påvirke sværhedsgraden af COVID-19. Omvendt har der også været rejst bekymring for det modsatte – at influenzavaccination kan øge risikoen, fortæller Jonas Kristensen, som er studiets førsteforfatter, læge og Ph.d.-studerende på Afdeling For Hjertesygdomme, Herlev og Gentofte Hospital.

 

​​Foto: Læge og ph.d.-studerende Jonas Henrik Kristensen er førsteforfatter på det nye, store studie.

- Studiets resultater er vigtige, idet vi ikke fandt tegn på, at influenzavaccination påvirker risikoen for at blive smittet med Coronavirus eller – hvis man bliver smittet - sygdomsforløbet med COVID-19. Man kan derfor modtage influenzavaccinen uden bekymring ift. COVID-19.

Derudover er resultaterne med til at afklare, hvilke tiltag, man skal bruge ressourcer på mod COVID-19 på verdensplan. Der er således ikke videnskabeligt belæg for, at influenzavaccination er et tiltag, som har en direkte virkning mod COVID-19, siger Jonas Kristensen.

 

- Gennem beskyttelsen mod influenza vil influenzavaccinationen være med til at nedsætte det samlede antal syge og dermed antallet af kontakter til sundhedsvæsenet, hvilket dermed kan hjælpe til, at hospitalsvæsenet ikke overbelastes yderligere under COVID-19, fortæller han.

 

Studiet var muligt at gennemføre grundet et stort samarbejde mellem alle hospitaler i Region Sjælland og Region Hovedstaden.

 

Studiet kan læses i sin helhed: https://academic.oup.com/jid/advance-article-abstract/doi/10.1093/infdis/jiac001/6497955.

 

Pressekontakt:


Pressekonsulent Andreas Bennekou, Herlev og Gentofte Hospital, 38673040, andreas.bennekou@regionh.dk


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor