I studiet deltog 700 gravide kvinder, hvoraf halvdelen fik en høj dosis D-vitamin – faktisk syv gange standarddosis - fra uge 24 i graviditeten til en uge efter fødslen. Studiet viser, at kvinder, der tog højdosis D-vitamin, fik børn med stærkere knogler sammenlignet med gruppen af kvinder, der tog standarddosis D-vitamin.
Knoglestyrken blev målt på graden af knoglemineralisering, dvs. knoglernes mineralindhold og knogletæthed, og udover en forbedret knoglestatus de første 6 leveår, kunne man i studiet også se en tendens til færre knoglebrud (23 mod 36 knoglebrud).
D-vitamin er et helt essentielt hormon for at danne sunde og stærke knogler og processen begynder allerede i fosterstadiet og fortsætter gennem hele barndommen og frem til tidlig voksenalder, hvor man opnår maksimal knoglemasse.
De 700 børn, som deltog i studiet, blev fulgt tæt helt op til 10-årsalderen, hvor de bl.a. fik knoglemineralscanninger (DEXA-scanninger) ved 3- og 6-års alderen, ligesom antallet af knoglebrud løbende blevet registreret.
"Det er kendt, at der er en positiv sammenhæng mellem knoglesundheden tidligt og senere i livet. Studiet her understreger vores hypotese om, at graviditeten og det tidlige liv har betydning for sund udvikling op igennem barndommen og ind i voksenlivet", siger professor Hans Bisgaard, der er overlæge og leder af Dansk BørneAstma Center ved Herlev og Gentofte Hospital.
Fakta:
- Det store studie er netop publiceret i det anerkendte tidsskrift JAMA Pediatrics.
- Der er tale om et klinisk, dobbeltblindet, randomiseret studie, udført på Dansk
- BørneAstma Center, der følger to mor-barn kohorter på i alt 1100 børn.
- Formålet med forskningen på Dansk BørneAstma Center er at udvikle evidensbaserede forebyggelsesstrategier for astma og relaterede sygdomme.
- Forskningen har fokus på at afklare, hvilke faktorer i det tidlige liv der har betydning for sundhed og sygdom senere i livet.