Covid-19: En ultralydsskanning af hjertet kan være med til at risikoinddele COVID-19 patienter ved indlæggelsen

​Undersøgelsen af hjertets funktion kan i kombination med en blodprøve hjælpe læger med at forudse, hvilke covid-19-patienter, der er i høj risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb. Det viser foreløbige resultater af et studie, som involverer 174 ny-indlagte Covid-19-patienter på en række hospitaler i Østdanmark. 

Vent...

I studiet har forskere fra Herlev og Gentofte Hospital undersøgt om ultralydsskanning af hjertet (ekkokardiografi) kan forudsige, hvilke patienter der er i høj risiko for udvikling af akut respiratorisk svigt eller indlæggelse på intensiv afdeling under indlæggelse for Covid-19.

Da de foreløbige resultater blev gjort op, var 174 patienter inkluderet i studiet, hvor de blandt andet fik skannet deres hjerte, samt målt biomarkører og infektionstal.

- Vores resultater tyder på, at de, der har påvirket hjertefunktion, er i høj risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb, hvor de har behov for højt ilttilskud og i værste tilfælde intensiv behandling, siger Tor Biering-Sørensen, der er læge ved Herlev og Gentofte Hospital og forskningsleder på projektet, der er finansieret af Novo Nordisk Fonden.

Tor Biering-SørensenNY.jpg

Opgørelsen viser, at hvis patientens hjertefunktion var påvirket ved indlæggelsen og vedkommende desuden havde et højt infektionstal, så var der over 70 procent risiko for, at patienten skulle have intensiv iltbehandling eller respiratorbehandling senere i forløbet. Og omvendt, hvis hjertet ikke var påvirket og infektionstallet lavt, så var risikoen for at få behov for intensiv behandling minimal.

- Det er lidt overraskende, at hjertefunktionsundersøgelsen kombineret med blodprøven tilsyneladende giver så tydeligt et fingerpeg om hvilke patienter, der er i øget risiko for at kræve intensiv behandling, siger Tor Biering-Sørensen.

Studiet kan ikke slå fast om det skyldes at de patienter, der er undersøgt, har haft en u-erkendt hjertesygdom, som så giver problemer når de rammes af Covid-19-infektionen, eller om det det Covid-19-infektionen, der i sig selv påvirker hjertefunktionen.

 

Projektet er fortsat i gang, og senere vil der også komme resultater, der viser en evt. effekt af en ultralydsundersøgelse af lungerne. Studiet vil også give et indblik i, om infektionen påvirker hjertet på længere sigt, da alle patienter også vil få foretaget en grundig hjerteundersøgelse når infektionen er overstået, fortæller Tor Biering-Sørensen, der også fremhæver det store samarbejde, der har gjort studiet muligt.

- I løbet af bare en måned er det lykkedes at etablere muligheden for, at vi kunne undersøge patienter på alle hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland, hvor der har ligget Covid-19-patienter. Det synes jeg er ganske imponerende og noget alle involverede kan være stolte af, siger Tor Biering-Sørensen.


Pressekontakt:


Tor Biering-Sørensen på tlf. 28933590

Andreas Bennekou, Pressekonsulent, Herlev og Gentofte Hospital: 38673040


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor