Sidste år bad Center for Diabetesforskning på Gentofte Hospital en række unge mænd i alderen 20-30 år om at føre sundhedsdagbog under en uge på Roskilde Festival.
Først blev de 14 unge mænd undersøgt på Centret og fik bl.a. målt BMI, blodsukker, fedt- og muskelvæv og deres kognitive evner blev undersøgt.
Derefter skulle deltagerne under selve festivalen hver dag notere, hvor mange genstande de hver især drak, hvad de fik at spise, hvor meget de sov, og hvor godt de sov. Og dagen efter afslutningen på festivalen var de så indkaldt til endnu en runde undersøgelser.
Målet var at kortlægge, hvordan en uge med stort forbrug af alkohol og kalorierig mad påvirker fysiologien hos ellers sunde og raske mænd mellem 20-30 år.
- Festivalen var en oplagt måde at undersøge en periode med usund livsstil på. Breder vi det ud, og gør det mere generelt, er der mange perioder, hvor den almindelige dansker lever lige så usundt, fx omkring jul eller på ferier, forklarer Filip Krag Knop, overlæge, professor og leder af Center for Diabetesforskning.
Sammen med medicinstuderende Mia Demant og læge og post doc Signe Foghsgaard har han stået for undersøgelsen, der netop er præsenteret af medicinstuderende Magnus Grøndahl på American Diabetes Association's årlige møde.
Fedtlever og mere insulin
De unge mænd blev undersøgt igen dagen efter afslutningen på Roskilde Festival. Ikke overraskende havde en uge med i snit 16 genstande om dagen, junkfood og skidt søvn sat sig sine spor: nogle af deltagerne havde fået fedtlever, og kroppen skulle producere mere insulin.
- Vi ved dog ikke, hvorfor nogle af forsøgspersonerne oplevede støre forandringer end andre, hvor hurtigt man er om at komme ovenpå igen eller, om udskejelser tæt på hinanden kan have langtidseffekter. Det skal vi nu i gang med at undersøge nærmere, fortæller Filip Krag Knop.
Sundhedsmagasinet har bragt en udsendelse om undersøgelsen på Center for Diabetesforskning.
Klik her og se abstract om undersøgelsen