Den
høje udgangsvægt og gestationelle vægtøgning menes at bidrage til at
programmere børnene til at blive overvægtige med øget risiko for at
udvikle type 2 diabetes og andre metaboliske sygdomme.
Samtidig
med en stor vægtøgning medfører en sub-optimal kost med et lavt indhold
af protein og højt glykæmisk indeks at børnene bliver født med høj
fødselsvægt præget af abdominal fedme. Børn født med en høj fødselsvægt
forårsagt af høj fedtdeponering har som voksne højere BMI end børn født
med vægt inden for normalområdet.
At optimere kosten med et
højere protein indhold; særligt fra mejeriprodukter og fisk har vist sig
at være fordelagtig for både mor og barn. Under graviditeten medfører
et højt indtag af mejeriprodukter reduktion af forekomsten af
hypertension med 30 % og svangerskabsforgiftning med 52 % samt reducerer
risikoen for præmatur fødsel. For barnet er moderens indtag af
mælkeprotein positivt associeret med føtal vækst og fødselsvægt, men
ikke føtal fedtdeponering. Desuden har det vist sig, at børn født af
mødre, der under graviditeten spiste et højt indtag af mejeriprodukter
og n-3 fedtsyrerholdige marine produkter, har mindre risiko for allergi
og astma og lavere blodtryk i en alder af 40 år.
Ud over
næringsværdien har smagen af maden stor betydning for, om vi spiser den.
Derfor tager APPROACH udgangspunkt i palatabiliteten af Ny Nordisk
Hverdagsmad i vores opskrifter til både kontrol og interventions
grupperne.