Kosten

​I Sund Mor - Sundt Barn undersøges effekten af to forskellige sunde kosttyper

  1. Kontrolkost; den nuværende anbefalede kost til overvægtige gravide (Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004)​
  1. Forsøgskost med lavt glykæmisk indeks og højt proteinindhold fra især fisk og mælkeprodukter (Glykæmisk indeks er et udtryk for fordøjelsen og optageligheden af kulhydratrige madvarer)

Den særlige forsøgskost er en ny kosttype, som vi tror, er endnu sundere end den nuværende anbefalede kost til gravide. Den nye kosttype tester vi i forhold til den anbefalede kost. Derfor kalder vi den nye kost for forsøgskosten og den anbefalede kost for kontrolkosten.

Både forsøgskosten og kontrolkosten tager afsæt i princippet om 'velsmag' fra det Ny Nordiske Køkken. Alle erfaringer viser, at velsmag og dermed nydelse af maden er en basal forudsætning for en vellykket kostomlægning. Nordiske råvarer og opskrifter fra Ny Nordisk Hverdagsmad vil indgå i vejledningen og undervisningen om begge kosttyper. Alle opskrifter er udarbejdet af superkokke fra f.eks. Meyers Madhus og restaurant NOMA.

Det er vigtigt at understrege, at begge kosttyper er sunde. Mange danske kvinder spiser i forvejen usundt og følger ikke anbefalingerne og kostrådene. Det er særlig kritisk i forbindelse med en graviditet. Derfor vil det at, spise Sund Mor - Sundt Barn-kosten - uanset om det er kontrolkosten eller forsøgskosten – være en forbedring for de fleste danske gravide.

Det overordnede princip for Sund Mor - Sundt Barn-kosten er sund og mættende ad libitum kost. Det vil sige at du skal følge kostprincipperne for enten kontrolkosten eller forsøgskosten og at du selv vælger, hvor meget du spiser. Du skal altså ikke tælle kalorier; men spise så meget, at du ikke er sulten længere. Sammensætningen af kosten – altså kostprincipperne – og de mange smagsindtryk hjælper dig med at blive mæt af færre kalorier end du plejer.

På vejledningsmøder med diætisten vil du få råd og undervisning om sammensætningen af kosten og du vil få materialer og opskrifter at støtte dig til.

Du bestemmer ikke selv, hvilken af de to kosttyper du skal følge, hvis du deltager i forsøget. Det afgøres ved tilfældig og blindet lodtrækning, om du skal spise kontrolkosten eller forsøgskosten.

Redaktør