Baggrund

Der er høj forekomst af overvægt blandt kvinder i den fødedygtige alder, 33 % har BMI over 25

Børn født af kvinder, der vejer for meget før de bliver gravide og som også har en stor vægtøgning under graviditeten har selv en forøget risiko for at blive overvægtige. Mange af disse børn vil også udvikle livsstilssygdomme tidligt i livet.

Overvægtige kvinder har større risiko for komplikationer i graviditetsforløbet og under fødslen end ikke-overvægtige kvinder. Overvægtige kvinder tager ofte meget på under graviditeten og føder store og tykke børn. Disse to forhold, mener man, bidrager til at børnene senere i livet selv bliver overvægtige og at de har en større risiko for at blive syge med f.eks. diabetes. Nyere forskning har desuden vist, at moderens kost under graviditeten spiller en stor rolle for fosterets vækst og udvikling og den senere sundhed.

Den store danske Mor-Barn kohorte har fundet positive effekter hos børn hvis mødre spiste særlig sundt under graviditeten. Desuden havde de gravide færre komplikationer.

I dette forsøg vil vi fokusere på kostens betydning for moderens vægtøgning under graviditeten og på fosterets vækst og udvikling samt på barnets senere sundhed. Målet for os er at hjælpe vores forsøgsdeltagere med at spise sundt og begrænse vægtøgningen i graviditeten for herved at give deres børn den bedste start på livet – altså: 

Sund Mor – Sundt Barn! 

Redaktør