Formål
Det primære formål for dette observationsstudie er at undersøge COVID-19 patienters ernæringsforløb under indlæggelsen 1. for at opnå viden til at bedre disse patienters ernæringsforløb i fremtiden, 2. for at se på sammenhænge mellem ernæringsforløb og outcome (indlæggelsestid, genindlæggelser indenfor 30 dage, mortalitet).
Studiedesign
Studiet er et retrospektivt studie.
Metoder
Der indsamles data fra Sundhedsplatformen (SP) samt fra patienten selv under indlæggelse og ved telefonisk opfølgning efter udskrivelse. Der er tale om følgende data: Identifikation og kontaktoplysninger; Aktionsdiagnose og co-morbiditeter; NRS 2002 (Nutritional Risk Score); Højde, vægt, BMI; Kostform/er; Indlagt på ITA, IMA eller andet; Laboratoriedata: Hæmatologi, Immunologi og inflammation, væske- og elektrolytter, sporstoffer og vitaminer, respirationsværdier; EWS (early warning score): puls, BT, respirationsfrekvens, temperatur, iltbehandling; Behovsdækning (Energi- og protein); indlæggelsestid, tid i respirator, genindlæggelser indenfor 30 dage, mortalitet; Ernæringsbegrænsende faktorer (Nutrition Impact Symptoms (NIS)).
Deltagere
Alle patienter indlagt med COVID-19, hvor der er tilknyttet diætist
Tidsramme
Maj 2020 til juni 2024
Finansiering
Studiet er støttet af Nutricia A/S forskningslegat uddelt af Danske Selskab for Klinisk Ernæring
Studieidentifikation
Godkendt som kvalitetsudviklingsprojekt ID: 20026438
Kontaktpersoner
Tina Munk, leder af Enhed for Diætetik og Klinisk Ernæringsforskning, Ph.d., Postdoc., Herlev-Gentofte Hospital. (tina.munk@regionh.dk)
Anne Wilkens Knudsen, Forskningsmedarbejder Enhed for Diætetik og Klinisk Ernæringsforskning, RN, RD, MSc, PhD, Herlev-Gentofte Hospital (anne.wilkens.knudsen.01@regionh.dk)
Artikler
Abstract: DSKE 2021
"Nutritional status and nutrition impact symptoms (NIS) in patients with COVID-19"
Abstract